Australsko gospodarstvo neočekivano snažno raste

Australija je izvijestila o neočekivano snažnom, 1,3-postotnom rastu gospodarstva u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje, zahvaljujući snažnoj osobnoj potrošnji i skoku poslovnih ulaganja.

U prethodnom tromjesečju australsko je gospodarstvo poraslo za naviše revidiranih 0,6 posto, izvijestio je australski zavod za statistiku (ABS).

Na godišnjoj razini aktivnosti su u prva tri ovogodišnja mjeseca poskočile za 4,3 posto.

Oba podatka premašila su prognoze od 0,7-postotnom rastu na tromjesečnoj odnosno 3,4-postotnom rastu na godišnjoj razini, zahvaljujući snažnoj osobnoj potrošnji i poslovnim ulaganjima koji su nadomijestili loš rezultat u segmentu izvoza.

Pritom je poslovna ulaganja potaknuo 'izniman' rast u segmentu gradnje infrastrukture, povezan s dosada neviđenim procvatom sektora baznih resursa. Ulaganja su tako u prva tri mjeseca 2012. porasla za 20 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno za više od 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Australska vlada očekuje rast gospodarskih aktivnosti za 3,25 posto u tekućoj financijskoj godini, te za 3,0 posto u naredne tri godine dok je središnja banka prognozirala rast u rasponu od 2,5 i 3,5 posto. (Hina/jh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox