AZTN: Spajanje Mercatora i Agrokora dovelo bi do osjetljive koncentracije

Moguća koncentracija Agrokora i Mercatora je osjetljiva jer bi u tom slučaju došlo do spajanja prvog i drugog konkurenta na hrvatskom tržištu, no Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) trenutno se ne može o tome očitovati jer se situacija s Agrokorovom kupnjom Mercatora zakomplicirala, rečeno je na konferenciji za novinare AZTN-a.

Zamjenik predsjednice Vijeća AZTN-a Mladen Cerovac rekao je kako se radi o osjetljivoj koncentraciji jer se odnosi na tržište namijenjeno opskrbi stanovništva, a s akvizicijom Mercatora Agrokor bi zauzeo između 30 i 40 posto hrvatskog tržišta. Problem je u asimetričnosti hrvatskog tržišta, tj. u tome što postoje dva velika igrača i puno malih koji su, k tome, regionalno neravnomjerno raspoređeni.

AZTN bespomoćan dok ne dođe do transakcije

No, AZTN u ovom trenutku ne može ništa poduzeti već mora čekati da dođe do eventualne transakcije. Agrokor je Agenciji uputio prethodnu prijavu koncentracije, ali ta prijava nije cjelovita niti je Agrokor može kompletirati dok se situacija s Mercatorom ne raspetlja, kaže Cerovac.

Podnositelj prijave, dakle Agrokor, mora dokazati da će pozitivni učinci koncentracije biti veći od mogućih negativnih, a AZTN će o tome odlučivati nakon što dobije sve potrebne podatke, napominje Cerovac. (Hina/jh)

 

 

Foto: Tomislav MIletic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox