Bankari protiv izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju

Budući da će se izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju ograničiti mogućnost jednostrane promjene kamata i banke koje ne primjenjuje tražene uvjete neće moći podizati kamatnu stopu, najavljeno dodatno ukidanje naknade za prijevremeno zatvaranje kredita čini se suvišnim, a i nije u skladu s regulativom EU, smatraju u Hrvatskoj udruzi banaka.

U odgovoru na upit o najavljenim promjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima bi se korisnicima dala mogućnost da u slučaju povećanja kamatne stope kredit refinanciraju kreditom druge banke u roku tri mjeseca bez naknade, iz HUB-a ističu kako je zakon usklađen s legislativom EU i potpuno jasno definira troškove prijevremenog zatvaranja kredita.  Izvjesno je da prijevremeno zatvaranje kredita nosi trošak bankama, jer kad to ne bi bilo tako naknade ne bi uopće bile dopuštene, smatraju u udruzi banaka. Također ističu kako će Zakon o potrošačkom kreditiranju dodatno pojačati informiranje i definiranje parametara na temelju kojih će se mijenjati ugovorne promjenjive kamatne stope kako bi se još više zaštitili potrošači.

Već sada, ako ugovor dopušta promjenu kamatne stope, banke sukladno Zakonu o kreditnim institucijama objavljuju uvjete pod kojima se one mijenjaju, a s tim je, s druge strane, upoznata i Hrvatska narodna banka kao regulator bankarskog sektora, navode iz HUB-a. Budući da će već ove izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju ograničiti mogućnost jednostrane promjene kamata, a u slučaju da banka ne primjenjuje tražene uvjete neće moći podizati kamatnu stopu, najavljeno dodatno ukidanje naknade čini se suvišnim, a i nije u skladu s regulativom EU, ističu iz HUB-a. Najavljuju također da će banke, kao i kod svake promjene bilo kojeg zakona, novitete unijeti u svoje poslovanje, vodeći računa o zakonskom roku za tehničke pripreme te se pobrinuti da korisnici kredita o svim promjenama budu informirani.

Hrvatska narodna banka (HNB) i Ministarstvo financija najavili su kako bi se izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju u zakon unijela i odredba da za buduće promjene kamatnih stopa vjerovnici, odnosno banke moraju prethodno definirati parametre promjenjivosti, a korisnicima bi se dala i mogućnost da u slučaju povećanja kamatne stope kredit refinanciraju kreditom druge banke u roku tri mjeseca bez naknade. Prijedlog izmjena zakona Vlada je usvojila na sjednici 19. srpnja, a njihove se donošenje u Hrvatskom saboru očekuje početkom jesenskog zasjedanja, navode iz Ministarstva u objašnjenjima koja su objavili na svojim internet stranicama.

Promjena kredita bez plaćanje naknade

Najavljuju i kako će se amandmanom dodatno pozitivno utjecati na zaštitu potrošača, jer će vjerovnik, u slučaju kad ima osnovu za povećanje promjenjive kamatne stope, o tome morati obavijestiti potrošača 15 dana prije provedbe, a potrošač će moći, u roku od tri mjeseca, prijevremeno otplatiti kredit bez obveze plaćanja bilo kakve naknade, uključujući i ugovorenu naknadu za raniji povrat kredita. To će se pravilo primjenjivati kako na nove tako i na postojeće ugovore o kreditu, navode iz Ministarstva.

Također objašnjavaju kako se izmjenama uređuje način na koji se može mijenjati promjenjiva kamatna stopa - od vjerovnika se zahtjeva definiranje parametara temeljem kojih će vršiti izmjenu (npr. referentna kamatna stopa, indeks potrošačkih cijena, premija na kreditni rizik i sl.) te razdoblja u kojima se razmatra donošenje odluke o korekciji visine kamatne stope.

Kao bitnu novinu izmjena Zakona navode i regulaciju efektivne kamatne stope - ona ne smije smije prijeći ograničenja utvrđena Zakonom o obveznim odnosima (trenutno 12 posto) čime se "osigurava zaštita potrošača od lihvarskih kamata i različitih naknada". (Hina/HT)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox