Bankari zabrinuti, pada dobit i nitko ne traži nove kredite

Prema jesenskoj analizi hrvatske udruge banka pod nazivom "Poslovanje banaka 2011/2012: povratak negativnih trendova uz iznimno visoku kapitalizaciju" povećava se udio loših kredita, bankari nemaju kome plasirati nove krediti i cijeli sektor je u padu.

Potražnja za kreditima zagušena je uslijed nastavka recesije, a rast udjela loših kredit nastavljena je tijekom 2012. i trenutno premašuje 13 posto ukupno plasiranih kredita. Vratili smo se tamo gdje smo bili, komentirao je direktor HUB-a Zoran Bohaček trendove u bankarskom poslovanju, koji pokazuju da su prve naznake rasta aktivnosti i profitabilnosti registrirane u prošloj godini u međuvremenu nestale, piše tportal.hr

Novi val krize doveo je do pada dobiti banaka, koja je opet daleko od traženih stopa povrata. Povrat na kapital niži je od prinosa na dugoročnu državnu obveznicu i među najnižima u zemljama koje nisu imale bankarsku krizu, naglašava Bohaček dodajući daje jedan od razloga niske profitabilnosti i natprosječno visoka kapitalna adekvatnost hrvatskih banaka.

S omjerom jamstvenog kapitala od 20,2 posto Hrvatska ima najveću adekvatnost kapitala u Europi što negativno utječe na profitabilnost, ali garantira sposobnost banaka za bezbolni prolazak kroz novi val recesije.

Hrvatske banke mogu bez problema podnijeti daljnje povećanje loših kredita, naglasio je Bohaček, podsjetivši da međunarodna pravila (Basel III) obvezuju europske banke da jamstveni kapital podignu na 9 posto. Prema analizi HUB-a banke nemaju velikog manevarskog prostora za pronalazak politike i taktike za poboljšanje postojećeg stanja. Kako su glavna prepreka za oporavak profitabilnosti loši krediti, očito je da će prva pozitivna promjena nastupiti tek kada se njihov udjel počne smanjivati, zaključio je Bohaček. (HT)

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox