Barroso uvjeren u opstanak eura

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da će Europa osnažena izaći iz krize koja je zahvatila eurozonu i rekao kako je potpuno siguran da će euro preživjeti.

Mislim da će Europa osnažena izaći iz ove krize budući da su svi u Europi, ljevica i desnica, suglasni da nam trebaju strukturne reforme kako bismo bili konkurentniji, rekao je prigodom prvog službenog posjeta Australiji.

Idemo naprijed zahvaljujući boljoj povezanosti eurozone, a istodobno danas u Europi postoji konsenzus o potrebi promicanja (iste) proračunske konsolidacije i strukturnih reforma koje su nužne našim konkurentima, dodao je predsjednik Komisije.

Premda je euro u ovom času oslabljen, Jose Manuel Barroso misli da nije ugrožen zbog dužničke krize u eurozoni. Potpuno sam siguran da će euro preživjeti, rekao je za australsku televiziju. Sve zemlje eurozone svesrdno rade na financijskoj stabilnosti u eurozoni. I zato euro ostaje veoma stabilna i jaka valuta, dodao je.

Optimizam glede Grčke

Barroso je usto izrazio optimizam glede njemačke pomoći Grčkoj radi uravnoteženja proračuna potonje. Njemački porezni obveznici i njemački puk općenito su izrazito proeuropski orijentirani, istaknuo je. Ustavni sudovi zemalja članica eurozone su neovisni, ali ne očekujem neku pravnu zapreku u provedbi nečega što nam je potrebno za integraciju.

Njemački ustavni sud će u srijedu dati svoje mišljenje, koje javnost s nestrpljenjem očekuje, o pomoći koju je Berlin davao Grčkoj i o osnutku europskog fonda za pomoć. Njemačka je najveći kreditor Grčke u eurozoni. (Hina/jk)

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox