BDP blago porastao, ali ipak ispod očekivanja

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju ove godine realno porastao za 0,6 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, prva je procjena koju je objavio Državni zavod za statistiku.

To je drugo uzastopno tromjesečje u kojem BDP realno raste, ali je stopa niža nego u drugom tromjesečju kada je realno porastao za 0,8 posto u odnosu na drugi lanjski kvartal.

U prvom tromjesečju ove godine hrvatski je BDP realno pao za 0,8 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

U prošloj je godini BDP realno je smanjen za 1,2 posto u odnosu na 2009. godinu, a u 2009. BDP je pao za 6 posto u odnosu na 2008. godinu.

Državni zavod za statistiku danas je objavio prvu procjenu tromjesečnog BDP-a, a objavu detaljnijih podataka najavljuje za 20. prosinca.

Ispod očekivanja makroekonomista

Rast BDP-a od 0,6 posto u trećem tromjesečju niži je od očekivanja makroekonomista. Naime, osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekivalo je rast u prosjeku za 1,2 posto, a njihove su se pojedinačne procjene kretale u rasponu od 1 do 1,5 posto.

Jačanje gospodarstva u trećem tromjesečju ekonomski analitičari uz ostalo pripisuju dobroj turističkoj sezoni, koja je izazvala nevelik, ali ipak rast prometa u trgovini na malo.

No, u četvrtom ponovno očekuju usporavanje, ponajviše zbog toga što dužničkom krizom pogođenoj eurozoni prijeti nova recesija. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox