Benzin prešao granicu od 10 kuna

Od ponoći ponovo imamo skuplju cijenu goriva. INA je povećala maloprodajne cijene naftnih derivata za 13 do 22 lipe po litri, pri čemu je motorni benzin sa 98 oktana, eurosuper BS 98, prešao granicu od deset kuna i košta 10,03 kune po litri, dok se cijena plavog dizela nije mijenjala.

 

Poskupljenja bi bila i veća da Vlada jučer nije snizila trošarine na motorne benzine i dizelska goriva za 15 lipa po litri, a za plavi dizel ukinula naknadu za financiranje rada Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata.

INA je povećala i cijene svoje dvije vrste eurosupera 95 za 14 lipa po litri, pa će se iduća dva tjedna, na INA-inim postajama eurosuper BS 95 prodavati po cijeni od 9,59 kuna po litri (do sada 9,45 kuna), a eurosuper BS 95 class po 9,64 kune (do sada 9,50 kuna).

INA-inine cijene eurodizela su veće za 13 lipa po litri, dok više, za 22 lipe po litri poskupljuje obični dizel. Tako će se eurodizel BS u iduća dva tjedna na INA-inim postajama prodavati po cijeni od 9,15 kuna po litri (do sada 9,02 kune), eurodizel BS class po 9,20 kuna (do sada 9,07 kuna), a dizel po 8,82 kune (do sada 8,60 kuna).

Loživo ulje ekstra lako poskupilo je za 17 lipa i nova mu je cijena 5,93 kune po litri (do sada 5,76 kuna). Plavi dizel ostaje na 5,28 kuna po litri.

Bez Vladine intervencije poskupljenje i do 30 lipa po litri

Predviđena poskupljenja, odnosno zadržavanje cijene plavog dizela na dosadašnjoj razini, u skladu su s najavama koje su uslijedile nakon što je Vlada smanjila trošarine na motorne benzine i dizelska goriva za 15 lipa po litri te za plavi dizel ukinula naknadu za financiranje rada Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA).

Iz Vlade su naveli da je to učinjeno zbog nestabilnosti na tržištu sirovom naftom i u nastojanju da se umanji štetno djelovanje tog tržišta na maloprodajne cijene pogonskih goriva.

Bez te bi intervencije poskupljenje bilo veće za još 10 do 14 lipa po litri i za neke bi derivate išlo i do gotovo 30 lipa po litri.

Svoj cjenik već je objavio Petrol koji po novome svoj eurosuper BS 98 prodaje po cijeni od 10,03 kune po litri, eurosuper BS 95 po 9,64 kune, a eurodizel BS po 9,20 kuna. Petrol na svojim postajama ima euro lož ulje i njegova je nova cijena 6,12 kuna, što je također najviša dopuštena cijena te vrste derivata.

Ništa, svi na bicikle i bar da se tu uštedi, kad se već na grijanju ne može. Sige koje skupite po putu lako će se otopiti čim dođete u ured. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox