Bogata Kina spašava Italiju?!

Talijanska vlada desnog centra okreće se gotovinom bogatoj Kini u nadi da će joj Peking pomoći u spašavanju iz financijske krize sa "znatnom" kupnjom talijanskih obveznica i ulaganjima u strateške tvrtke, objavio je Financial Times.

Mogućnost kineskih ulaganja dolazi u ključnom trenutku za Italiju, dok tržište traži sve više prinose za kupnju talijanskog javnog duga, koji bi po projekcijama mogao doseći do 120 posto BDP-a u ovoj godini, što je drugi najgori omjer u eurozoni nakon Grčke. Problem refinanciranja Italije odražava činjenica da je njezina riznica u srijedu prodala 11,5 miljardi eura kratkoročnih zapisa s visokim prinosima, ističe Financial Times.

Prodaja strateških udjela u tvrtkama

Europski analitičari su oprezni oko ishoda talijansko-kineskih razgovora. Unatoč izrazima povjerenja Pekinga u bonitet zemalja poput Grčke i Portugala, analitičari kažu je da kineska kupnja perifernog europskog duga relativno mala. Koliko je od talijanskog duga od 1.900 milijardi eura već u posjedu Kine je nejasno, iako je jedan talijanski dužnosnik rekao za FT da Peking ima oko 4 posto.

Dužnička kriza Italije prisilila je vladu da razmotri moguću prodaju strateškog udjela u tvrtkama kao što su talijanska elektroprivreda Enel i multinacionalna naftna kompanija Eni. Cassa Depositi e Prestiti osnovala je neformalni "klub dugoročnih investitora", zajedno sa srodnim institucijama u Francuskoj i Njemačkoj. U srpnju je pokrenula Strateški investicijski fond s ulaganjem od 4 milijarde eura i planiranim proširenjem na 7 milijardi eura, uz sudjelovanje drugih izvora, uključujući i strane institucionalne investitore. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox