Brazil će graditi 800 regionalnih zračnih luka

Foto: Shutterstock

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff najavila je Parizu da će njezina zemlja izgraditi najmanje 800 regionalnih zračnih luka. 

"Brojke su u Brazilu velike. Planiramo izgraditi najmanje 800 regionalnih zračnih luka" u gradovima s više od 100 tisuća stanovnika, naglasila je Rousseff u srijedu na skupu francuskih poslovnih lidera. Brazil je zemlja veličine kontinenta. Zato su nam zračne luke potrebnije nego željeznica. Neki građani u Brazilu mogu putovati samo zrakoplovom. Želimo da gradovi s više od 100.000 stanovnika dobiju zračnu luku u krugu od 60 kilometara. Također ih smatramo nužnim za razvoj zemlje, dodala je.

Brazil je pogođen usporavanjem svjetskog gospodarstva i ove će godine njegovo gospodarstvo prema procjenama tržišnih analitičara porasti samo jedan posto. Bio bi to najslabiji rezultat u skupini najvećih gospodarstava u razvoju BRICS, kojem još pripadaju Kina, Indija, Rusija te Južnoafrička Republika. Prošle je godine brazilski BDP porastao samo 2,7 posto, u odnosu na 7,5-postotni rast zabilježen u 2010.

Brazil ima 194 milijuna stanovnika a površinom je 17 puta veći od Španjolske. Nastoji osuvremeniti preopterećenu infrastrukturu te je putem koncesije uoči Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će se održati 2014., privatizirao tri zračne luke, uključujući i Guarulhos pokraj Sao Paula. 

Ukupna vrijednost koncesija procjenjuje se na 14 milijardi dolara, a cilj je dodjele osuvremenjivanje preopterećenih putničkih terminala u tri zračne luke kako bi mogle primiti desetke tisuća turista koliko bi ih trebalo posjetiti Brazil za vrijeme nogometnog prvenstva. Brazil je inače vodeći proizvođač šećera, govedine i željezne rudače u svijetu i novi i suvremeni aerodromi potrebni su mu i za transport roba. U proteklih 10 godina zračni je promet u Brazilu više nego udvostručen, budući da je više od 30 milijuna ljudi izašlo iz siromaštva i počelo putovati zrakoplovom. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox