"Brazil nikada nije toliko izvozio ili uvozio"

Brazilski trgovinski višak skočio je u 2011. za 47,8 posto u usporedbi s prethodnom godinom, nadomak 30 milijardi dolara, što je najviša razina od 2007., uz rekordan izvoz i uvoz, pokazali su najnoviji službeni podaci.

Prošle godine robni je izvoz porastao 26,8 posto, na 256 milijardi dolara, dok je uvoz uvećan za 25,7 posto, na 226 milijardi dolara, priopćilo je ministarstvo vanjske trgovine u ponedjeljak. Brazil nikada nije toliko izvozio ili uvozio. To je znak dinamike naše vanjske trgovine, rekla je Tatiana Prazeres, glasnogovornica ministarstva.

Trgovinska bilanca dosegnula je vrijednost od 482,2 milijarde dolara, što je 25,7 posto više nego u prethodnoj 2010. godini. To nam daje višak od 29,7 milijarde dolara, što je najviša razina od 2007., kada je iznosila 40 milijardi dolara, izjavio je izvršni tajnik ministarstva Alessando Teixeira.

Šesto gospodarstvo svijeta

Brazil je prošlog mjeseca pretekao Veliku Britaniju i postao šesto po veličini svjetsko gospodarstvo. Prošlogodišnji vanjskotrgovinski rezultat uglavnom zahvaljuje visokim cijenama i snažnoj potražnji za glavnim robama, kao što su soja i željezna ruda. Kina je bila glavno odredište brazilskog izvoza, a slijedile su Sjedinjene Države i Argentina, rekli su dužnosnici.

Uvoz se također znatno povećao, iako nešto sporijim tempom nego izvoz. Rast je zabilježen u svim kategorijama proizvoda, od sirovina i goriva do potrošačkih roba i kapitala, a glavni dobavljači bili su Sjedinjene Američke Države, Kina, Argentina i Njemačka. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox