Brazil snizio prognozu gospodarskog rasta

Brazil je snizio prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini s tri na dva posto i najavio nove poticajne mjere kako bi potaknuo posustale gospodarske aktivnosti u idućoj godini.

Prognoza za 2012. revidirana je naniže, na dva posto, kazao je na konferenciji za novinare ministar financija Guido Mantega. Dodao je ipak da gospodarstvo pokazuje znakove oporavka i da bi trebalo porasti više od četiri posto u 2013., potaknuto nedavnim mjerama za poticanje potrošnje i industrijske proizvodnje, kao i oštrim smanjenjem kamatnih stopa.

Mantega je također istaknuo da će vlada povećati s 25 na 40 broj industrijskih i uslužnih sektora u kojima će poslodavci plaćati niže doprinose. Ta će mjera iduće godine stajati vladu 6,5 milijardi dolara, odnosno 14,8 milijardi u četverogodišnjem razdoblju. Zauzvrat će se poduzeća obvezati plaćati porez na dodatnu vrijednost (PDV). Najnoviji su koraci usmjereni na poticanje zapošljavanja, smanjenje troškova i povećanje konkurentnosti brazilske industrije. Osim nižih doprinosa, vlada je ovaj tjedan zatražila da se cijene električne struje za potrošače u industriji smanje za do 28 posto.

Vlada je u srpnju revidirala naniže prognozu rasta BDP-a, sa tadašnjih 4,5 na tri posto, zbog utjecaja usporavanja rasta svjetskog gospodarstva. Najnovije su prognoze bolje usklađene s onima tržišnih analitičara, koji za ovu godinu Brazilu predviđaju stopu rasta od 1,6 posto dok Međunarodni monetarni fond (MMF) ustraje u procjeni o 2,5-postotnom rastu. U prošloj godini gospodarstvo je poraslo za 2,7 posto, nakon snažnog 7,5-postotnog rasta u 2010. Aktualna kriza najteže pogađa industrijski sektor koji bi u ovoj godini trebao zabilježiti pad za 1,7 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox