Brazil za oživljavanje gospodarstva daje 60 milijardi dolara

Brazilska vlada predstavila je javnosti prvu fazu velikog paketa poticajnih mjera za posustalo gospodarstvo. Brazil će u narednih 25 godina uložiti više od 60 milijardi dolara u cestovnu i željezničku mrežu, a više od polovine iznosa bit će uloženo u narednih pet godina.

U planu je gradnja više od 8.000 kilometara novih cesta i isto toliko novih željezničkih pruga. Dodatni planovi uključuju ulaganja u pomorske i zračne luke a trebali bi biti objavljeni narednih tjedana.

Očekuje se da će brazilsko gospodarstvo ove godine porasti manje od dva posto, što bi bio najslabiji rast od 2009. i predstavljao bi oštro usporavanje u odnosu na 2010. kada su aktivnosti porasle 7,5 posto.

Dosadašnje vladine mjere, poput nedavne devalvacije reala i progresivnog sniženja ključnih kamatnih stopa, nisu uspjele oživjeti zamrlo gospodarstvo. U proteklih nekoliko godina rast se temeljio na pojačanom kreditiranju i osobnoj potrošnji. Iako je ta strategija naizgled donosila željene rezultate, razotkrila je ozbiljne slabosti u infrastrukturi.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff ujedno namjerava sniziti cijenu energije za industriju i ukinuti pojedine namete na saveznoj razini, čime bi se cijena energije mogla sniziti do 10 posto. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox