Brige u vezi dugova u eurozoni pritisnule euro

Euro je u utorak oslabio na međunarodnim tržištima u odnosu na druge značajne valute zbog zabrinutosti u vezi rješavanja dužničkih problema u perifernim članicama eurozone, poput Grčke, koje su dodatno ojačale nakon slabije od očekivane potražnje na današnjoj aukciji talijanskih obveznica.

 

Euro je tako tijekom dana oslabio 0,7 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,4412 dolara. Po završetku talijanske aukcije nakratko se spustio i na 1,4380 dolara. U ponedjeljak je pak dosegnuo najvišu razinu u posljednja dva mjeseca od 1,4550 dolara.

Gotovo jedan posto bio je na gubitku prema jenu, spustivši se na 110,6 jena. Oslabio je i prema švicarskom franku, na 1,1427 franaka.

 

Talijanske državne obveznice

Talijanska aukcija državnih obveznica bila je relativno slaba - kazao je Adam Cole, globalni čelnik strategije valutnih tržišta u RBC Capital Marketsu. "Tržišta su osjetljiva na svaku novu točku u perifernim članicama eurozone koja bi mogla predstavljati pritisak, a sada se čini da bi to mogla biti Italija".

Brige u vezi dugova perifernih članica proganjanju i dalje eurozonu, nakon što je Reuters u ponedjeljak objavio detaljne prijedloge Finske u vezi grčkih kolaterala za nove zajmove. Zahtjevi službenog Helsinkija potaknuli su slične pozive i drugih zemalja, poput Nizozemske, Slovenije i Slovačke, a mogli bi ugroziti nastojanja eurozone da Grčku spasi od bankrota.

 

Franak oslabio prema dolaru

Dolaru su prema drugim značajnim valutama podršku uglavnom pružila nastojanja ulagača da pronađu sigurno utočište za kapital u nemirnim vremenima, premda mnogi na tržištu smatraju da postoji veća vjerojatnost novog kruga kvantitativnog popuštanja u SAD-u, a što bi oslabjelo dolar.

Franak, oslabljen mjerama koje tamošnje vlasti poduzimaju u proteklih mjesec dana u cilju obuzdavanja njegova jačanja, oslabio je danas prema dolaru, na 81,95 centima, nedaleko najniže razine u pet tjedana na koju se spustio u ponedjeljak.

Dolar je pak bio na manjem gubitku, od 0,1 posto, prema jenu i njime se trgovalo po 76,74 jena, no i dalje se drži iznad rekordno niske razine od oko 75,94 jena, koliko je iznosio početkom mjeseca. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox