Britansko gospodarstvo neočekivano kliznulo recesiju

Britansko gospodarstvo kliznulo je u drugu recesiju od početka financijske krize 2008. godine, pokazali su najnoviji podaci nacionalnog statističkog ureda objavljeni u srijedu.

Britansko gospodarstvo neočekivano je u prva tri mjeseca ove godine zabilježilo pad gospodarske aktivnosti i to za 0,2 posto. Analitičari su, naime, očekivali njegov slabašan rast od 0,1 posto. I u posljednja tri mjeseca 2011. godine britanski bruto domaći proizvod smanjen je i to za 0,3 posto, te je stoga Britanija i tehnički u recesiji.

Britansko gospodarstvo utonulo je u recesiju po izbijanju financijske krize u svijetu ujesen 2008. godine, pri čemu je njezin bruto domaći proizvod bio smanjen za 1,7 posto. Otada se nije u potpunosti oporavilo uslijed europske dužničke krize, vladinih mjera štednje, visoke inflacije i posrnulog bankarskog sektora.

Oporavak iz najveće dužničke u našem životnome vijeku traje dulje nego se itko nadao. Stvar koja bi samo pogoršala situaciju bilo bi odustajanje od našeg vjerodostojnog plana te namjerno povećanje zaduživanja, čak i dugova, izjavio je britanski ministar financija George Osborne nakon objave najnovijeg podatka o BDP-u.

Njemačka potvrdila rast

Zasebno, njemačka vlada danas je potvrdila svoju raniju prognozu rasta njemačkog gospodarstva od 0,7 posto za ovu godinu, unatoč problemima vezanim za europsku dužničku krizu.

Ministar gospodarstva Philip Roesler kazao je da vlada očekuje snažniji rast gospodarstva kasnije tijekom godine uslijed postojanog izvoza i snažne domaće potražnje. U 2013. godini, pak, očekuje rast BDP-a za 1,6 posto. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox