Brodotrogir i 3. maj idu istoj grupi proizvođača?

Vlada razmišlja o povezivanju ponude za privatizaciju 3. maja i Brodotrogira istoj grupi ponuđača, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić nakon sastanka s predstavnicima sindikata iz svih hrvatskih brodogradilišta.

U vezi s privatizacijom ta dva brodogradilišta, za što je Vladi ostalo još 60 dana, imamo kontakte s kineskim i ruskim partnerima, te najrealnije kontakte s hrvatskim partnerima s kojima razgovaramo o bloku ponude 3. maja i Brodotrogira, rekao je novinarima Čačić.

Što se tiče 3. maja, to će biti ozbiljan zahvat u restrukturiranju, a u vezi Brodotrogira stvar je jednostavnija - segment brodogradnje bit će bitno smanjen, a ostali dio, gdje je predviđena marina, ima visoku razinu tržišne kvalitete kao prvorazredna lokacija, kaže Čačić. Vlada trenutno pregovara sa samoborskim DIV-om, koji bi trebao kupiti Brodosplit, o dodatnom trošku koji seže do 800 milijuna kuna, a koji je nakon dodatnog due dilligencea Vlada preuzela u različitim formama, dodao je Čačić.

To mora prihvatiti i Europska komisija, a nakon što to bude pozitivno riješeno doći će do preuzimanja vlasničkog udjela i početka restrukturiranja, rekao je Čačić.

Za Kraljevicu, koja ide u stečaj, odlučeno je da će se obveze prema radnicima u ukupnom iznosu od 55 milijuna kuna izvršiti u skladu s odredbama kolektivnog ugovora, no, još se treba definirati pravna forma u kojoj će se to obaviti.

Dokapitalizacija Uljanika

U vezi s Uljanikom, koji jedini nema poslovnih poteškoća, prihvaćena je ponuda za dokapitalizaciju koju su uprava i banke usuglasile sa sindikatom, no, očekujemo da to dobijemo u formi koja može ići na Vladu, kazao je Čačić.

Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo današnjim razgovorima, no, upozorili su da se mora nastaviti ugovaranje brodova, jer ako nema poslova, neće biti ni brodogradilišta.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević posebno je zadovoljan jer je dogovorena hitna isplata jedne zaostale plaće radnicima Kraljevice, te što će dva broda u kraljevičkom škveru, koji nezavršeni stoje na navozima, ipak biti završeni. (Hina/jk)

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox