Broj nezaposlenih u Španjolskoj porastao na 5,7 milijuna

Španjolska je krajem drugog tromjesječja imala blizu 5,7 milijuna nezaposlenih ili 24,63 posto, što predstavlja povećanje unatoč uobičajenih sezonskih učinaka zahvaljujući turizmu, pokazuju službeni podaci objavljeni u petak. 

Istodobno s jačanjem recesije broj nezaposlenih je porastao dosegnuvši brojku od 5.693.100 nezaposlenih krajem lipnja, unatoč tome što se taj porast usporio u odnosu na tri prva mjeseca u godini. Krajem ožujka u Španjolskoj je bilo 24,44 posto nezaposlenih.

Radno mjesto izgubilo je između travnja i lipnja 53.500 ljudi, u odnosu na 365.900 u prvom tromjesječju, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni ured za statistiku.

Najnoviji podaci o nezaposlenosti stižu istodobno dok zemlja uvodi stroge mjere štednje bez presedana, uz moguće pogoršanje recesije čiji će privremeni podaci biti objavljeni u ponedjeljak. Prema predviđanjima Španjolske banke, koja uobičajeno potvrđuju službeni podaci, pad brutto domaćeg proizvoda u drugom tromjesječju trebao bi iznositi 0,4 posto, u odnosu na 0,3 posto u prvom tromjesečju. (Hina/sh)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox