Bundesbank najavljuje pad njemačkog gospodarstva

Foto: Shutterstock

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, zabilježit će u četvrtom tromjesečju zamjetan pad aktivnosti a početkom iduće godine vjerojatno će tapkati u mjestu, prognozirala je njemačka središnja banka Bundesbank. 

Trenutni pokazatelji ukazuju na zamjetan pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju godine, uglavnom zbog slabosti u ključnom industrijskom sektoru, ističe njemačka središnja banka u najnovijem mjesečnom izvješću, potvrdivši ažurirane prognoze rasta objavljene prije desetak dana. Izgledi za njemačke tvrtke pogoršali su se zbog usporavanja globalnog rasta i pada potražnje iz ostatka eurozone, stoji u priopćenju.

Nakon što je u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao 0,5 posto, BDP je u drugom tromjesečju uvećan samo 0,3 posto, odnosno za mršavih 0,2 posto u razdoblju od srpnja do rujna. U posljednjem ovogodišnjem tromjesečju aktivnosti će se vjerojatno smanjiti, predviđaju u Bundesbanku. To bi pak značilo da će u cijeloj 2012. gospodarstvo porasti samo 0,7 posto a ne za 1,6 posto koliko je prognozirano u lipnju.

U prognozama za iduću godinu banka napominje da je malo vjerojatno da će gospodarstvo porasti u prvom tromjesečju, iako možda neće ponovo zabilježiti pad aktivnosti, pod uvjetom da vremenske prilike ostanu "normalne". U cijeloj idućoj godini aktivnosti bi trebale porasti samo 0,4 posto, predviđaju u Bundesbanku. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox