Bundesbank središnjim bankama: Ne povećavajte izloženost Grčkoj

Predsjednik njemačke središnje banke Bundesbank Jens Weidmann upozorio je u razgovoru za njemački tisak središnje banke eurozone da ne povećavaju izloženost Grčkoj zbog velike političke neizvjesnosti u toj zemlji pred nove izbore 17. lipnja.

U razgovoru za nedjeljno izdanje tamošnjeg lista Frankfurter Allgemeine Zeitung Weidmann, ujedno član odbora guvernera Europske središnje banke (ECB), naglasio je da će građani Grčke i njihovi novi parlamentarni zastupnici morati odlučiti žele li napustiti zonu primjene jedinstvene europske valute.

U očekivanju njihove političke odluke, središnje banke "moraju voditi računa o tome da rizik u našim bilancama ostane prihvatljiv", dodao je.

Ako Grčka istupi iz eurozone, ECB, središnje banke zemalja članica eurozone i porezni obveznici suočit će se s golemim gubitcima. Analitičari ih procjenjuju na oko 200 milijardi eura.

Držim stoga da ne bi bilo dobro da sustav jedinstvene europske valute dodatno podiže razinu rizika vezanog za Grčku, poručio je Weidmann.

Naglasio je da bi eventualna odluka o odbacivanju sporazuma o međunarodnoj pomoći i o izlasku iz eurozone najteže pogodila samu Grčku.

Ponovio je i da Grčka ne može očekivati daljnju pomoć partnera ako ne bude poštivala uvjete iz sporazuma o pomoći. Od presudne je važnosti istaknuti da se pomoć ne može pružati ako Grčka ne napravi što je dogovoreno, kazao je čelnik Bundesbanka. (Hina/jh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox