Čarobna jabuka - istinita bajka

Proizvođač iPhonea i iPada Apple pretekao je ExxonMobil i postao najvrednija kompanija u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji.

 

Unatoč općenito vrlo lošem danu na burzi Appleova dionica dosegnula je na kraju trgovine vrijednost od 363,69 dolara, čime je tržišna kapitalizacija poduzeća dosegnula 337,2 milijarde dolara. Cijena dionice ExxonMobila kliznula je pak na 68,03 dolara, čime je vrijednost tog međunarodnog naftnog diva pala na 330,8 milijardi dolara. Apple je u svibnju prošle godine svrgnuo s trona softverskog diva Microsoft i postao najvrednija američka tehnološka kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, koja se dobiva množenjem broja dionica s njihovom cijenom.

Dionice Applea postepeno su rasle proteklih nekoliko godina nakon što je izvršni direktor Steve Jobs počeo s lansiranjem čitavog niza hit proizvoda, počevši od iPoda 2001.. Uslijedili su 2007. iPhone i prošle godine iPad. Appleov uspon na poziciju najvrednije kompanije smatra se izvanrednim s obzirom na činjenicu da je kalifornijska kompanija imala problema i da je naizgled tonula u zaborav prije no što se Jobs vratio na kormilo prije otprilike 15 godina. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox