Čelnici euro zone pojačali mjere za obranu zajedničke valute

Čelnici 17 zemalja euro zone dogovorili su se u subotu u ranim jutarnjim satima da će povećati stvarne zajmodavne kapacitete europskog fonda za pomoć zemljama u financijskim poteškoćama te olakšati Grčkoj vraćanje duga.

 

Nakon maratonskog izvanrednog sastanka na vrhu, koji je započeo u petak navečer, dogovorili su se da se stvarni zajmodavni kapaciteti Europskog fond za financijsku stabilnost (EFSF) povećaju na 440 milijardi eura. Taj fond na papiru je imao 440 milijardi eura, ali je mogao posuditi samo 250 milijardi eura. Također je dogovoreno da će Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), koji će od sredine 2013. godine zamijeniti EFSF raspolagati s 500 milijardi eura.

 

Također je dogovoreno, što se smatra najdalekosežnijom mjerom...

...da taj fond može na tržištu kupovati obveznice zemalja članica u financijskim poteškoćama, pod uvjetom da ta zemlja donese program ozdravljenja svojih financija i da ga striktno provodi.

Čelnici euro zone također su se dogovorili da se Grčkoj smanje kamate na zajmove koje je dobila iz europskog fonda s prosječnih 5,2 posto na 4,2 posto te produlji razdoblje otplate s tri na sedam i pol godina. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox