Čelnik ECB-a upozorava: Rizici za eurozonu sve veći

Čelnik Europske središnje banke je signalizirao spremnost poduzimanja novih akcija s ciljem podupiranja gospodarstva eurozone, ustvrdivši kako su rizici porasli i da je ECB svjesna rastućih problema banaka.

Istaknuvši poteze koje je ECB u srijedu poduzela zajedno s drugim važnijim središnjim bankama kako bi se povećala likvidnost u dolarima, Draghi je zastupnicima u Europskom parlamentu poručio da će se banka pobrinuti da inflacija ne bude ispod ciljane razine ali ni iznad nje.

Tržišta su ipak protumačila takve izjave, kao i upozorenje o rastućim rizicima za snižavanje gospodarskih prognozi, kao signal drugog po redu sniženja ključnih kamatnih stopa nakon duljeg razdoblja na sastanku ECB-u idući tjedan, pa se euro spustio na najnižu razinu u današnjoj trgovini.

Monetarna politika ECB-a konstantno se rukovodi ciljem očuvanja cjenovne stabilnosti u eurozoni u srednjoročnom razdoblju, što se odnosi na stabilnost cijena u oba smjera. Rizici slabljenja gospodarskih prognozi povećani su, kazao je Draghi. Istaknuo je kako navedeno govori u razdoblju pred skorašnji sastanak ECB-a i da ništa od onog što je kazao ne bi smjelo biti protumačeno kao buduće mjere politike središnje banke.

10 dana za spas eura

Budući da europskim političarima po riječima jednog visokog dužnosnika predstoji ključnih 10 dana za spas eura, Draghi je apelirao na "opsežno produbljivanje" fiskalne povezanosti.

Po mome mišljenju, našoj gospodarskoj i monetarnoj uniji treba novi fiskalni pakt - fundamentalno preformuliranje fiskalnih propisa zajedno s uzajamnim fiskalnim obvezama koje su preuzele vlade eurozone. Mogli bi nas pitati hoće li novi fiskalni pakt biti dovoljan da se stabiliziraju tržišta i kako će uvjerljiva dugoročna vizija moći pomoći u kratkom roku. Naš je odgovor da je to apsolutno najvažniji element kako bi se započelo s obnovom povjerenja, poručio je Draghi.

Njemačka i Francuska obećale su pripremiti prijedloge za veću financijsku integraciju za summit EU-a 9. prosinca, samo dan nakon zasjedanja ECB-a. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox