Čileansko-hrvatski posao u Hrvatskoj: Lukšići preuzeli Jadranske luksuzne hotele

Prije deset godina država je odbila ponudu Lukšić grupe za kupnju hotela Excelsior u Dubrovniku te ga je prodala Goranu Štroku. No, nasljednici su Andronika Lukšića došli na svoje tu su ipak postali vlasnici tog dubrovačkog hotela, kao i svih ostalih iz grupacije Jadranski luksuzni hoteli, piše slobodnadalmacija.hr.

 

Lukšić je grupa tako, uz jedan hotel u Cavtatu te 15 u Poreču, postala vlasnicom i pet dubrovačkih hotela koje je deset godina vodio Štrok. Najzadovoljniji ishodom bio bi pokojni Androniko Lukšić, osnivač grupacije, koju je predao svojim sinovima.

Bogati Čileanac hrvatskog podrijetla bio je jedan od prvih stranih investitora u Hrvatskoj koji je svoj kapital želio uložiti baš u hrvatski turizam. Kako piše slobodnadalmacija.hr, svaka je njegova kupnja bila rezultat najbolje ponude na natječaju, s svaka uplata Hrvatskom fondu za privatizaciju ili banci bila je obavljena u roku od par dana i to u gotovini.

Plava Laguna (Poreč) 100 milijuna maraka
Croatija (Cavtat) 105 milijuna kuna
Agencija Atlas (Dubrovnik)
Argentina (Dubrovnik) 130 milijuna kuna

Lukšić je bio i vlasnik Karlovačke pivovare koju je 2003. Podao Heinekenu te pritome zaradio desetke milijuna eura. No, investicije po Hrvatskoj samo su mali dio poslovnog carstva koje vode trojica sinova, Andronico junior, Jean-Paul i Guillermo Lukšić.

U svom vlasništvu ova grupacija ima i Banco de Chile, pivovarnu CCU, hotel Carrera, poduzeće Lucchetti, rudnike bakra u Čileu, telekom kompaniju Telefonica del Sur, vinogradarsku farmu Vina San Pedro, tvornicu pića, tvornicu tjestenine, trgovačke centre i drugo. Svojedobno su se našli na 120. mjestu na svijetu na Forbesovoj listi, a ukupna se tržišna vrijednost svih njihovih kompanija procjenjuje na 13 milijardi dolara.

Donedavno se govorilo kako su u hrvatski turizam uložili oko pola milijarde eura, a koliko su platili vlasništvo nad Jadranskim luksuznim hotelima nemoguće je saznati jer je riječ o dogovoru Lukšić Grupe i banke kojoj hoteli duguju. (SJ)

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox