CO, HPB, HEP i Janaf idu u privatizaciju?

Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka, Janaf i HEP trebale bi biti prve veće domaće tvrtke koje bi mogle u privatizaciju, piše Večernji list.
Prije bilo kakva prijedloga potrebno je napisati prioritet tvrtki koje bi se trebale privatizirati, po kojem modelu i koji bi se model prodavao, rekao je za Večernji list, Vladin savjetnik Željko Perić.

Stranačko upravljanje

Ako dođe do privatizacije, slažu se stručnjaci, mjesta u upravi ne bi se dijelila isključivo po stranačkom ključu. No, to u konačnici ovisi o modelu privatizacije. Ako se prihvati IPO, tada više malih dioničara ne bi promijenilo upravljačku struktru. No, ako se proda veći dio, primjerice mirovinskim fondovima,tada bi došlo do promjene u upravljanju.

Mirovinski fondovi potvrđuju kako postoji inters za tvrtke kao što su Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje jer je poslovanje u njima transparentnije.

Strateški ulagač

Stručnjaci kažu da se u privatizaciji ne treba povoditi za zaradom, nego dobrim upravljanjem pa bi strateški ulagač bio najbolji izbor za velik dio državnih tvrtki.

O budućim privatizacijama brinut će se Agencija za upravljanje državnom imovinom, nasljednica HFP-a, kojoj je na čelu Vedran Duvnjak. Prijedlog će donositi Vlada, ali će Agencija sugerirati Vladi po kojem modelu privatizirati, rekao je Duvnjak za Večernji list. (J.K.)

 


 

Izvor: Večernji list, 20. siječnja 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox