Crkva bacila oko na državne tvrtke?

Nakon što se već nekoliko dana govori o prodaji državne imovine, pojavile su se i informacije kako će Crkva za oduzetu imovinu tražiti udjele u državnim tvrtkama, piše Večernji list.

Prema pisanju Večernjaka, dio crkvenih krugova smatra da bi se odšteta za imovinu oduzetu u doba socijalizma trebala realizirati davanjem Crkvi dioničkih udjela u strateškim državnim poduzećima.

Crkva svoju ulogu pri tome vidi na sljedeći način: namirila bi dug, zatim sigurnost koju bi Crkva imala kao čuvar nacionalnih interesa te financijska stabilnost i transparentnost u crkvenom poslovanju. A ako dođe do ovakvog razvoja situacije, Večernji doznaje kako bi vodeći hrvatski sindikati podržali ulazak Crkve u poduzetničke vode.

Koje tvrtke?

Crkva bi mogla biti zainteresirana za Croatia osiguranje, Hrvatsku poštansku banku, ali i Hrvatske šume, HEP, Hrvatske vode.

No, u crkvenim krugovim postoje i snažni otpori takvim idejama. Kada je prije sedam godina, država nudila nudila Crkvi 25 posto plus jednu dionicu Croatia osiguranja, biskupi su to odbili. No, tada su okolnosti bile drugačije, a u Crkvi sada procjenjuju da bi daljnja rasprodaja državne imovine mogla imati loše posljedice za zemlju te bi se sada i mogla odlučiti za ulazak u poslovne vode. (J.K.)

 

 

 

Izvor: Večernji list, 25. siječnja 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox