Da nije Ine, CROBEX10 bio bi još manje atraktivan

Inače, definicija omjera P/E kaže – to je pokazatelj koji se izračunava stavljanjem u omjer trenutne tržišne cijene i zarada po dionici tijekom protekle poslovne godine.

Zarada po dionici se računa na način da se ukupno ostvarena dobit poslije poreza podijeli brojem redovnih dionica, umanjenim za trezorske dionice. P/E koeficijent se zasniva na odnosu cijene i zarade i pomoću njega investitori mogu odrediti da li je neka dionica precijenjena ili podcijenjena.

Smatra se da je niži P/E znak podcijenjene dionice jer ako je P/E veći ulagači plaćaju veću cijenu za jednu jedinicu ostvarene dobiti poduzeća. Omjer P/E može značiti i da investitori imaju velika očekivanja i smatraju da će poduzeće u budućnosti ostvarivati dobit. Obično se smatra da je P/E manji od 15 znak podcijenjene dionice, ali i ovaj pokazatelj treba uspoređivati s omjerima kompanijama u istoj industriji.

Laički i vrlo vrlo jednostavno rečeno – P/E je pokatelj koliko je godina potrebno da bi se isplatile dionice koje je neki ulagač kupio. Dakle, ako neka dionica ili indeks ima omjer P/E 10, to znači da je potrebno deset godina da ulagač u potpunosti isplati novac koji je dao za jednu dionicu.

"Iako očekujemo da će indeks CROBEX10 imati pozitivno kretanje do kraja godine, vjerujemo da će njegov razvoj biti ispod prosjeka u odnosu na regionalne indekse", stoji u analizi koju su napisali Aaron Alber i Andreas Schiller. Ipak, unatoč pesimističnijem pogledu u odnosu na regiju, analitičari investitorima preporučuju kupnju na hrvatskom tržištu kapitala, što je i logično ako hrvatski indeks neće ostvariti rast kao oni u regiji jer će cijene duže vremensko razdoblje biti jeftinije.

U posljednjih nekoliko mjeseci "blue chip" indeks CROBEX10, a taj pridjev znači da njegov sastav čine najbolje, najkvalitetnije i najatraktivnije dionice (Blue chipovi) hrvatskog tržišta kapitala, uspio je oporaviti ostvarivši rast od 4,2 posto.

"Taj rast pripisujemo utjecaju pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja i sveukupnim pozitivnim trendovima na ostalim tržištima, a ne lokalnim fundamentalnim čimbenicima", smatraju analitičari RBI-a.

Prema podacima sa Zagrebačke burze, vrijednost indeks CROBEX10 dan prije ulaska Hrvatske u EU bila je 1019,39 bodova. Priomatra li se njegovo kretanje u posljednjih godinu dana, ta je razina posljedica višemjesečne korekcije. Naime, od početka ožujka, taj indeks više manje konstantno gubio na vrijednosti. Tijekom tog razdoblja pao je čak 11,1 posto. Naajnižu vrijednost od 1000 bodova dotaknuo je sredinom lipnja. Ta je razina, inače, i bazna vrijednost indeksa CROBEX10.

Ipak, to nije njegov minimum u posljednjih godinu dana. Naime, tu razinu je dotaknuo sredinom prosinca prošle godine kada je pao na 939 bodova. Tko je tada počeo ulagati na domaćem tržištu kapitala, pogotovo ako je kupovao dionice koje se nalaze u indeksu CROBEX10 i samostalno simulirao njegov sastav ili je pak kupio ujele u indeksnom fondu, do početka ožujka mogao je u ta tri mjeseca zaraditi 12,6 posto. Promatra li se kretanje tog indeksa u posljednjih pet godine, najveća razina koju je dotaknuo bila je sredinom veljače 2011. godine kada je iznosio 1282 boda.

Analitičrai RBI-a smatraju da iako će pristupanje Europskoj uniji rezultirati dugoročnom ubrzanju procesa konvergencije (odnosno približavanju ekonomskih varijabli među državama) i povećanjem priljeva kapitala iz inozemnstva, to još u ovome trenutku nema mnogo utjecaja na burzu u Zagrebu.

"Do sada u ovoj godini, prosječni dnevni promet na tržištu kapitala povećao se samo 0,3 posto u odnosu na 2012. godinu. Gospodarski izgledi za ovu godinu su pesimistični i sumorni, očekivanja agencija za dodjelu kreditnog rejtinga su također uglavnom negativna zbog nedostatka napretka u reformama", objašnjava se u analizi. I zbog toga analitičari ove banke očekuju veće rizike pada dobiti kompanija čije su dionice sastavnice indeksa CROBEX10.

Promatra li se prošlogodišnje poslovanje kompanija iz tog indeksa, samo tri kompanije imale si bolji rezultat nego 2011. godine. Kumulativni podaci tih kompanija pokazuju da je zarada bila 33 posto manja nego 2011., a ukupno je riječ o 2,97 milijardi kuna u prošloj godini, a 4,43 milijarde godinu prije. Pesimizam se nastavio i u ovoj godini. Kompanije, čije su dionice sastavnice indeksa CROBEX10, zabilježile su pad ukupne EBITDA-e u prvom tromjesečju za 24 posto, a neto dobiti za 35 posto. PS/S.P.

"Lošiji makroekonomski uvjeti stvaraju protutežu u odnosu na umjerene valuacije kompanija unutar indeksa, a ukupni omjer P/E za 2014. iznosi 10. Međutim, kada bi se iz tog izračuna izdvojilo naftnu kompaniju Inu koja je u 45- postotnom vlasnitštvu države, a mađarski Mol vlasnik je 49 psoto dionica, omjer P/E za preostale dionice podiže se na 16, što uopće ne izgleda atraktivno", napisali su analitičari Raiffeisen Bank Internationala u svojoj publikaciji "Strategija tržišta srednje i istočne Europe".

 Autor: Stjepan Polić Bašić

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox