Dalekovod smanjio gubitak za 100 milijuna kuna

Foto: Ilustracija

Neto gubitak grupe Dalekovod na kraju rujna ove godine iznosio je 9,6 milijuna kuna, nasuprot 110,9 milijuna kuna iz prvih devet mjeseci lani, a smanjenje je rezultat provedenih mjera restrukturiranja i značajnog oporavka poslovanja u odnosu na prošlogodišnje razdoblje, stoji u devetomjesečnom izvješću koje je Dalekovod dostavio Zagrebačkoj burzi. 

Po podacima iz izvješća, prihodi na razini Grupe u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 1,09 milijardi kuna i bili su za 25 posto viši nego u isto vrijeme prošle godine, dok su prihodi samog društva Dalekovod smanjeni za 3,5 posto, na 784,1 milijun kuna. To je, pojašnjava se, posljedica činjenice da je tijekom 2011. segment Proizvodnja bio sastavni dio društva Dalekovod. Grupa je u devet mjeseci ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 90,2 milijuna kuna, što predstavlja EBITDA maržu od 8,3 posto te ukazuje na efikasno provedene mjera restrukturiranja i značajan oporavak poslovanja u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je Grupa ostvarila negativnu EBITDA maržu, ističu iz Dalekovoda.

Grupa je ostvarila neto gubitak u iznosu od 9,6 milijuna kuna, a neto gubitak na razini društva Dalekovod iznosio je 44 milijuna kuna, što je također znatno manje u odnosu na prošlu godinu, kada je bio viši od 113 milijuna kuna. Gubitak iz poslovanja društva i grupe Dalekovod, navodi se u izvješću, posljedica je odgađanja izvršenja postojećih ugovora Grupe, visoke razine financijskih troškova, kao i nastavka negativnih makroekonomskih trendova na domaćem tržištu, koji se prvenstveno očituju u padu infrastrukturnih investicija.

Smanjenje fiksnih troškova

Do kraja 2012. fokus društva Dalekovod i novog menadžmenta, imenovanog u srpnju, stavljen je na smanjenje svih fiksnih troškova, odnosno nastavak financijskog i operativnog restrukturiranja, s naglaskom na prodaju 'non-core' imovine i smanjenje kreditne zaduženosti, navodi se u izvješću.

U prodaji 'non-core' imovine Dalekovod aktivno radi na prodaji i najmu svih prostora u projektu poslovnog kompleksa u zapadnom dijelu Zagreba Sky Office, čiji se dovršetak očekuje u prosincu ove godine. Također, traži se i strateški partner za prodaju portfelja vjetroelektrana, iako Dalekovod i dalje planira ulaganje u razvoj novih projekata obnovljivih izvora te proširenja postojećih polja vjetroelektrana.

Financijski dug na razini grupe je krajem rujna ove godine u odnosu na kraj 2011. godine smanjen za 42 milijuna kuna, a u narednom će razdoblju menadžment raditi na optimizaciji ročnosti duga. Unatoč izrazito nepovoljnoj 2011. i nastavku nepovoljnih uvjeta u ovoj godini, grupa Dalekovod je ostala konkurentna na domaćem i inozemnom tržištu, što je potvrđeno ugovaranjem novih projekata na razini društva Dalekovod u ukupnom iznosu od 314 milijuna kuna. Vrijednost trenutno neodrađenih ugovorenih poslova Dalekovoda iznosi 1,8 milijardi kuna, a najvećim se dijelom ti poslovi planiraju realizirati u 2013. godini, navodi se u izvješću. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox