Danke Schweiz!

Švicarska središnja banka (SNB) poduzela je agresivne korake za zaustavljanje daljnjeg rasta tečaja švicarskog franka, ustvrdivši da jačanje nacionalne valute ugrožava razvoj gospodarstva i povećava negativne rizike po cjenovnu stabilnost u zemlji.

 

Ocijenivši da je franak "uvelike precijenjen u ovome trenutku", SNB je priopćio da će ciljanu razinu tromjesečnog Libora pomaknuti nadomak nule što je više moguće, odnosno da će smanjiti njegov ciljani raspon sa sadašnjih od 0 do 0,75 posto na između 0 i 0,25 posto. Simultano, središnja švicarska banka će "vrlo značajno povećati" ponudu švicarskog franka na novčanom tržištu u idućih nekoliko dana, a namjerava podići i bankarske depozite po viđenju pri SNB-u, s trenutnih otprilike 30 na 80 milijardi franaka.

U svom priopćenju SNB navodi da će nastaviti pozorno pratiti razvoj situacije na valutnim tržištima i poduzeti daljnje mjere protiv jačanja franka, ako će biti potrebno. Jutros na valutnih tržištima stoga tečaj eura ojačao 1,8 posto prema švicarcu, na 1,061 franak. Tečaj dolara, pak, ojačao je 1,4 posto, na 77,6 centima. Švicarski franak smatra se sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim gospodarskim vremenima. S eskalacijom dužničke krize u eurozoni i mogućim smanjivanjem američkog kreditnog rejtigna, franak ove godine niže rekordne razine i prema euru i prema dolaru. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox