Deseterostruka pad neto dobiti Atlantic grupe

Atlantic grupa izvijestila je da je u prvoj polovini ove godine ostvarila neto dobit nakon manjinskih interesa od 7,05 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 74 milijuna kuna. Ukupni prihodi Atlantic grupe iznosili su u prvom polugodištu 2,2 milijarde kuna, što je za 103,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

Prihodi od prodaje dosegnuli su 2,197 milijardi kuna, ili 104,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. No, to je 3,6 posto više u usporedbi s pro-forma konsolidiranim prihodima od prodaje u istom lanjskom razdoblju. Pritom je bez utjecaja Droga Kolinske, Atlantic grupa zabilježila organski rast prodaje od 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Poslovni rashodi iznosili su u prvom polugodištu 1,9 milijardi kuna, što je za 108,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 226,6 milijuna kuna, što je 67,1 posto više nego lani. Neto dobit kompanije iznosila je, pak, 11,5 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju bila 77,7 milijuna kuna. Neto dobit koja pripada manjinskim udjelima dosegnula je u prvih šest mjeseci 4,5 milijuna kuna, što je oko 20 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit koja pripada dioničarima tvrtke iznosila 7,05 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 74 milijuna kuna.

Uspješnom provedbom ključnih integracijskih aktivnosti s posebnim fokusom na distribuciju i logistiku na regionalnim tržištima, u prvom polugodištu 2011. godine Atlantic Grupa ostvarila je dvostruko višu prodaju i normaliziranu operativnu profitabilnost u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. U nastavku 2011. godine te u sljedećoj godini fokus se stavlja na poboljšanje i optimizaciju internih procesa, razvoj tehnika upravljanja operativnim i financijskim rizicima te aktivni brand menadžment s glavnim ciljem ostvarenja sinergijskih potencijala i ispunjavanja postojećih financijskih obveza - kazao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, komentirajući ostvarene rezultate.

Neto dobit nakon manjinskih udjela bila je 3 posto manja nego lani

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe hrvatsko tržište sudjeluje s 28,6 posto, a slijede ga tržišta Srbije s 24,9 posto, Slovenije s 11,9 posto, te zapadne Europe s 9 posto. Vlastite robne marke, nakon inkorporiranja brandova Droge Kolinske, sudjeluju u prodaji sa 71,6 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 17 posto, Farmacia s 5,9 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 5,5 posto prodaje. U drugom tromjesečju ukupni prihod Atlantic grupe dosegnuo je 1,22 milijarde kuna, što je za 113,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom su poslovni rashodi porasli za 106,4 posto, na 1,09 milijardi kuna. Neto dobit nakon manjinskih udjela iznosila je 18,02 milijuna kuna, i bila je 3 posto manja nego lani. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox