Devetomjesečna bruto dobit Allianza 78,4 milijuna kuna

I nakon devet mjeseci ove godine Allianz je poslovao uspješno. Ostvarena je visoka bruto dobit koja je krajem rujna iznosila 78,4 milijuna kuna, što je za 37,4 mil. kn više nego u istom razdoblju prošle godine.

Ukupni bruto premijski prihodi Allianza iznosili su 747 milijuna kuna, uz rast tržišnog udjela na 10,6 posto čime je učvršćena druga pozicija na tržištu. Granica solventnosti kao važan pokazatelj kvalitete poslovanja je također bilježila rast te je na kraju rujna iznosila 195 posto što je za 27 posto više nego u istom razdoblju 2009. godine (zakonski minimum za hrvatske osiguratelje iznosi 100%).

 

 • Bruto dobit povećana je za 90 posto; rasla i adekvatnost kapitala uz granicu   
   solventnosti od 195%
 • Ostvaren ukupni bruto premijski prihod od 747 mil. kn, povećan tržišni udjel na
   10,6 posto  
 • U životnim osiguranjima zabilježen je rast premije od 3,8%, povećan tržišni udio
   na 14,1 posto
 • U neživotnim osiguranjima ostvaren je premijski prihod od 501,4 mil. kn,
   poboljšan kombinirani razmjer s 94,9 posto u odnosu na 99,6 posto  (3. kvartal
   2009.)
 • 6 novih proizvoda i 25 novootvorenih prodajnih mjesta u prva tri kvartala 2010.

Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima nakon devet mjeseci i očekujemo ispunjenje ciljeva u smislu profitabilnosti i premijskog prihoda do kraja godine. Bolji rezultati od tržišta i zabilježeni rast u životnim osiguranjima kao i u segmentu automobilske odgovornosti koje smo ostvarili posljedica su, između ostalog, uvođenja novih proizvoda te veće dostupnosti klijentima kroz otvaranje većeg broja novih prodajnih mjesta - komentirao je rezultate Boris Galić, predsjednik Uprave Allianza.

 

Život – veći rast od tržišta i 3 nova proizvoda

U životnim osiguranjima ostvaren je rast premijskog prihoda od 3,8 posto, iako je tržište ostalo na razini protekle godine. Tako je premija od životnih osiguranja za devet mjeseci iznosila 245,7 milijuna kuna. Nakon trećeg kvartala Allianz je u životnim osiguranjima povećao tržišni udio na 14,1 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine kada je udio iznosio 13,5 posto. Ponuda glavnih proizvoda je obogaćena kroz dječje osiguranje kao novost po prvi put u ponudi, dok su klasično osiguranje života i riziko osiguranje obnovljeni kroz nove verzije proizvoda, odnosno cjenika


Neživot – u imovini i auto odgovornosti bolji od tržišta


U segmentu neživotnog osiguranja ukupna bruto premija iznosila je preko 501 milijun kuna, što je za 2,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali bolje od tržišta (minus 3%). Bolje rezultate od tržišta Allianz je zabilježio u osiguranju imovine gdje ima čak dvostruko veći rast, dok je u segmentu automobilske odgovornosti Allianz ostvario rast od oko 2,3 posto iako je tržište padalo.  Segment kaska zbog negativnih tržišnih uvjeta i dalje bilježi pad premije od oko 14 posto. Do kraja 3. kvartala u segmentu motornih vozila isplaćeno je preko 123 milijuna kn šteta. Kombinirani razmjer, odnosno odnos ukupnih rashoda i zarađene premije, kao najvažniji pokazatelj uspješnosti u segmentu neživotnih osiguranja, iznosio je nakon devet mjeseci 94,9 posto što je bolje u odnosu na isto razdoblje u 2009. (99,6%).

 

Dječje osiguranje i  asistencija Pomoć u kući - prodajni rezultati veći od planiranih


U prvih devet mjeseci Allianz je na tržištu izašao s šest novih proizvoda. Dječje osiguranje života Tigar Teo, zabilježilo je odlične prodajne rezultate, s preko 1700 prodanih polica  u 5 mjeseci prodaje. S 1. studenom počela je prodaja novog klasičnog osiguranja života - AllianZ Život koje je zamijenilo dosadašnji AllLife. U neživotnim osiguranjima, uz Plavi kasko te Poslovni paket (posebna ponuda za manje obrtnike i poduzetnike), segment neživotnih osiguranja obilježila je nova ponuda uz osiguranje privatne imovine - Allianz pomoć u kući. Ova usluga jedinstvena je među hrvatskim osigurateljima i klijentu pruža pomoć hitne intervencije vodoinstalatera, električara, bravara ili stolara u situacijama puknuća vodovodne cijevi, kvara na električnim instalacijama, popravka brave i slično.

Uz fokus na upravljanje troškovima i kvalitetu portfelja, Allianz će nastaviti s ulaganjima u širenje prodajne mrežu te otvaranje novih poslovnih ureda. Uz 25 novootvorenih u ovoj godini u planu je i još 8 do kraja ove godine -  komentirao je očekivanja do kraja godine Boris Galić. (PS/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox