Dioki smanjio gubitak

Tvrtka Dioki u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila gubitak od 15,9 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 22,8 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

 

Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 238,9 milijuna kuna i povećani su 5,7 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su porasli 6,5 posto, na 233,9 milijuna kuna.

 

Operativni gubitak prije amortizacije smanjen je za gotovo 12 milijuna kuna

Razlog navedenome je prije svega pozitivan efekt vrlo povoljnog stanja tržišta, odnosno visokih cjenovnih margina proizvoda, i smanjenja troškova, koji su dijelom anulirali značajne negativne efekte iz porasta cijena energenata i smanjene isporuke strateških sirovina.

Negativni efekti su vidljivi iz porasta udjela troškova sirovina i materijala u odnosu na poslovne prihode usprkos povećanim cjenovnim marginama.

 

Dioki u prvom tromjesečju bilježi i rast ukupnih rashoda, na 254,8 milijuna kuna

U pojašnjenju poslovnih rezultata se navodi kako je menadžment društva vrlo aktivno i angažirano krenuo u proces restrukturiranja te se u vrlo kratkom roku očekuju pregovori i dogovori sa ključnim vjerovnicima o načinu podmirenja dospjelih obveza koji će potencijalno imati vrlo pozitivan efekt na financijski rezultat te osiguranje likvidnosti za uredan nastavak poslovanja.

Planirana sredstva za osiguranje likvidnosti primarno će se iskoristiti za uredno podmirivanje budućih obveza, daljnjem nastavku provođenja operativnog restrukturiranja te maksimalizaciji iskorištenja proizvodnih kapaciteta posebno važnim u okviru trenutno pozitivnog stanja margina na tržištu polimera i plastičnih masa, što će u konačnosti dovesti do pozitivnog operativnog rezultata i dugoročne stabilnosti društva. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox