Dionice Hrvatskog Telekoma postaju dio Vodećeg tržišta na Zagrebačkoj burzi

Uprava Zagrebačke burze donijela je 12. listopada 2020. godine Odluku o odobravanju prijelaza 80.766.229 redovnih dionica Hrvatskog Telekoma iz Službenog na Vodeće tržište Zagrebačke burze. Prijelaz na Vodeće tržište provest će se 14. listopada 2020. godine, od kada počinje trgovanje dionicama HT-a na Vodećem tržištu.

Uvrštenje na Vodeće tržište Zagrebačke burze je najnovija potvrda najviše razine korporativnog upravljanja po kojem poslujemo. Uz činjenicu da je Hrvatski Telekom najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske i dionica Hrvatskog Telekoma jedna od najlikvidnijih dionica na tržištu, ulazak u Vodeće tržište potez je kojeg pozdravlja i zajednica investitora jer, ne samo da svjedoči o našem statusu 'blue chip' kompanije, već je i jak signal da su dionice Hrvatskog Telekoma vrijedno i razborito dugoročno ulaganje, izjavio je Daniel Daub, član Uprave i glavni direktor za financije Hrvatskog Telekoma.

Izuzetno nam je zadovoljstvo pozdraviti prvog izdavatelja u Vodećem tržištu ove godine - Hrvatski Telekom d.d. Značenje dionice Hrvatskog Telekoma d.d. za domaće tržište kapitala izuzetno je veliko, radi se o dionici koja je od svoga uvrštenja sad već davne 2007. jedan od najvećih generatora likvidnosti tržišta. Ovim korakom Vodeće tržište dodatno je dobilo na važnosti te pozdravljamo želju HT-a da svoju posvećenost najvišim razinama transparentnosti i dobrog korporativnog upravljanja formalizira pridruživanjem najzahtjevnijem tržišnom segmentu Zagrebačke burze, rekla je predsjednice Uprave Zagrebačke burze.

Prije početka trgovanja dionicama HT-a na Vodećem tržištu, sukladno članku 141. Pravila Zagrebačke burze, Hrvatski Telekom objavljuje i Politiku dividendi Društva - Politika dividendi Društva utvrđena je u prospektu za inicijalnu javnu ponudu u listopadu 2007. godine:

Bilo koja buduća dividenda, izglasana i isplaćena u odnosu na bilo koju godinu, iznosit će od 50% do 100% raspodjeljive dobiti Društva stečene u prethodnoj godini. Bilo koja godišnja dividenda ovisit će o ukupnom financijskom položaju Društva i njegovim potrebama za radnim kapitalom u relevantnom razdoblju (uključivat će, ali ne i ograničeno na poslovne izglede Društva, potrebe za novčanim sredstvima, financijske rezultate i druge čimbenike uzimajući u obzir pitanja oporezivanja i regulatorna pitanja, prakse plaćanja drugih europskih telekomunikacijskih operatora, kao i opću gospodarsku klimu).Od 2016. godine, na početku svake godine najavljuje se ciljana minimalna dividenda za tu godinu, unutar raspona utvrđenog u politici dividende tj. od 50% do 100% raspodjeljive neto dobiti Društva, ovisno o ukupnoj financijskoj poziciji i potrebama za obrtnim kapitalom.

 HT je u ožujku 2020. godine objavio da za financijsku godinu 2020. Uprava očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6 kuna po dionici. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox