Do kraja tjedna prekinuto trgovanje Inom

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) naložila je Zagrebačkoj burzi da bez odgode privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine do kraja trgovinskog dana 13. svibnja.

U obrazloženju svog rješenja HANFA navodi da je već ranije u postupku nadzora utvrdila značajno trgovanje dionicom Ine od strane inozemnih investitora, te je od nadležnih stranih regulatora i od investitora zatražila relevantne podatke, nužne za utvrđivanje činjenica u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala.

HANFA podsjeća da je, s obzirom na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima, utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora 31. ožujka ove godine, zatražila od mađarskog MOL-a podatke o načinu stjecanja dionica Ine, o osiguranju financijskih sredstava drugom subjektu za kupnju dionica Ine, te o mogućem sklopljenom sporazumu ili ugovoru sa drugim subjektom u vezi kupnje dionica Ine.

HANFA je 6. svibnja zaprimila dopis MOL-a putem odvjetničke tvrtke Žurić i partneri, kojim se MOL očituje na upit Agencije od 31. ožujka. No, kako taj dopis ne sadrži sve podatke koji su joj potrebni za ispravno i potpuno utvrđivanja činjeničnog stanja, HANFA je ocijenila da je privremena obustava trgovanja dionicom Ine potrebna u svrhu osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox