Dobar početak godine na svjetskim burzama

Na svjetskim je burzama nova godina počela rastom cijena dionica, što se ponajviše zahvaljuje dobrim makroekonomskim podacima u SAD-u, ali i optimističnim očekivanjima za cijelu godinu.

 

Vodeći indeksi porasli

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,1 posto, na 11.674 boda, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 1.271 bod, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 2.703 boda. To se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo makroekonomskim podacima.  U prosincu je u SAD-u otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, što je manje od očekivanih 175.000. No, stopa nezaposlenosti pala je s 9,8 na 9,4 posto, najnižu razinu u godinu i pol dana.

Analitičari kažu da se rast cijena prošloga tjedna zahvaljuje i tzv. 'siječanjskom efektu', kada menadžeri fondova više nisu toliko usmjereni na 'uljepšavanje portfelja' nego više na dionice koje smatraju privlačnima.

Puno je sredstava u gotovini i obveznicama koje bi menadžeri fondova željeli efikasnije uložiti, a u uvjetima jačanja gospodarstva logično je da su dionice vrlo privlačne - objašnjava Stephen Massocca, direktor u tvrtki Wedbush Morgan.

 

 

Rast tržišta u prvim danima siječnja daje ohrabrujuće naznake za cijelu godinu.

Prema Stock Trader's Almanacu, jačanje S&P 500 indeksa u prvom radnom danu siječnja u 74 posto slučajeva završilo je rastom tog indeksa u cijeloj godini. Podaci iz almanaha pokazuju i to da je u 73 posto slučajeva, kada je porastao u siječnju, S&P indeks godinu završio s dobitkom.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,44 posto, na 5.984 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,47 posto, na 6.947 bodova, a pariški CAC 1,60 posto, na 3.865 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 3,1 posto, na 10.541 bod, najvišu razinu o osam mjeseci. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox