Dobar početak nove poslovne godine za Bosch

Grupa Bosch dobro je započela 2011. godinu u kojoj slavi svoj jubilej i unatoč nesigurnostima uslijed događaja u Japanu i dalje vidi povoljne perspektive rasta i prihoda.

 

Posljedice katastrofe u Japanu danas se još ne mogu konkretno procijeniti. Ali mi smo i dalje uvjereni da ćemo u 2011. po prvi puta premašiti iznos od 50 milijardi eura - izjavio je Franz Fehrenbach, predsjednik rukovodstva poduzeća Bosch, na konferenciji za tisak na temu bilance. Boschev cilj i dalje je postizanje rendite prije oporezivanja od 7 do 8% od prometa. Kvartalni podaci potvrđuju ovu prognozu: cjelokupni promet na području poslovanja s tehnologijama i uslugama povećao se tijekom prva tri mjeseca ove godine u usporedbi s prethodnom godinom za oko 15 posto.

Sva tri poslovna sektora ostvarila su u tom periodu značajan rast prometa. Dobar razvoj odražava se u zapošljavanju: do kraja 2011. broj Boschevih zaposlenika u cijelom svijetu trebao bi se s 15 000 povećati na oko 300 000. Više od polovice radnih mjesta trebalo bi se otvoriti u Aziji-Pacifiku, a od toga 5900 u Kini. Bosch želi zaposliti još 3800 djelatnika u Istočnoj Europi i Turskoj kao i 1000 u Sjevernoj Americi te 800 u Južnoj Americi. U Njemačkoj Bosch želi tijekom godine otvoriti 900 radnih mjesta.

Pozitivno raspoloženje u poduzeću trenutačno su zasjenili događaji u Japanu. Među gotovo 8000 Boschevih zaposlenika u Japanu nije bilo žrtava potresa i njegovih posljedica. I materijalne štete na 36 Boschevih lokacija nisu bile pretjerane. Trenutačno očekujemo da će posljedice katastrofe u Japanu samo privremeno opteretiti rast svjetskog gospodarstva - naglasio je Fehrenbach. Međutim, isprepletenost proizvodnje, osobito u automobilskoj industriji, velika je – također i kod Boscha - dodaje.

Ostale nesigurnosti za svjetsko gospodarstvo proizlaze iz cijena sirovina i utjecaja tečaja. Financijski direktor dr. Stefan Asenkerschbaumer zatražio je posebno u pogledu eura: Sada se mora ubrzati konsolidacija proračuna u državama Eurozone i to uz potporu djelotvornih mehanizama sankcija. (PS/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox