Dobre vijesti iz Japana: Gospodarstvo poraslo 4,1 posto

Japansko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 4,1 posto na godišnjoj razini, signalizirajući postupni oporavak od prošlogodišnjeg katastrofalnog potresa i tsunamija.

Treće po veličini svjetsko gospodarstvo podupro je oporavak osobne potrošnje, pokazali su u četvrtak objavljeni preliminarni podaci vladina kabineta.Nakon katastrofe 11. ožujka prošle godine mnogi su Japanci žalovali i nisu odlazili u trgovine, kazališta i pubove. Osim toga, obustavljena je proizvodnja u mnogim tvornicama i postrojenjima u sjeveroistočnom Japanu i drugim dijelovima zemlje.

Najnoviji podaci pokazuju rast osobne potrošnje po godišnjoj stopi od 4,4 posto. Potrošnja čini više od polovice japanskog gospodarstva.

Brojke pokazuju solidan japanski gospodarski oporavak, ocjenjuje Satoshi Osanai, ekonomist instituta za istraživanje Daiwa u Tokiju. Pritom su izgledi za tekuće tromjesečje i dalje neizvjesni zbog bojazni vezanih za europsko gospodarstvo i druge čimbenike koji bi mogli prigušiti rast.

Gospodarski rast vjerojatno će usporiti i mogao bi krenuti prema negativnom području, napomenuo je Osanai.

U odnosu na prethodno tromjesečje japansko je gospodarstvo u razdoblju od siječnja do kraja ožujka poraslo 1,0 posto. Očekivao se njegov rast za 0,7 posto. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox