Događa se i najboljima: Ovo su najveće ulagačke pogreške u 2011.

U protekloj godini ulagačke pogreške dogodile su se i najuglednijim investitorima, a CNNMoney je izabrao najveće od njih, prenosi poslovni.hr.

Warren Buffett
"Prorok iz Omahe" uložio je ove godine 5 milijardi dolara u Bank of America, što se pokazalo lošom idejom. Od kraja kolovoza, kada je investicija objavljena, dionica banke je posrnula čak 21 posto.  Ipak, kod Buffetta valja imati na umu da on ne ulaže kratkoročno.

John Paulson
John Paulson, čelni čovjek hedge fonda Paulson & Co, profitirao je na subprime krizi 2007., ali po svemu sudeći, ovo mu nije bila baš najuspješnija godina. Njegov je glavni fond do studenoga izgubio 46 posto na vrijednosti. Paulson je ulagao u banke Bank of America i Citigroup, čije su dionice ove godine na gubitku 60, odnosno više od 40 posto. Također, Paulson je izgubio čak 720 milijuna dolara na ulaganju u kinesku kompaniju Sino-Forest, kod koje su otkrivene velike neregularnosti u poslovanju.

Bill Gross
Bill Gross, čelnik investicijske grupacije PIMCO, učinio je grešku i kladio se ove godine protiv američkih državnih obveznica. Ali njihova desetogodišnja cijena je porasla, dok su prinosi pali na povijesne razine. Ulagači sada povlače novac iz PIMCO-a, a procjenjuje se da će ovogodišnji  odljev sredstava dosegnuti 17 milijardi dolara!

Jon Corzine
Investicijska tvrtka MF Global završila je ove jeseni u bankrotu zbog velikih gubitaka na ulaganjima u europske obveznice. Nakon stečaja klijenti su ostali bez 1,2 milijarde dolara, a Jon Corzine, bivši direktor MF Globala, američkom je Kongresu kazao da uglavnom nema pojma gdje je taj novac nestao.

Analitičari s Wall Streeta
Stečaj American Airlinesa bio je sasvim očekivan. Cijena dionice kompanije pala je sa 9 dolara početkom godine na manje od 2 dolara uoči bankrota krajem studenog. Međutim, analitičari su iz nekog razloga bili slijepi.  (jh)

 

 

 

Izvor: www.poslovni.hr

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox