Dok ne profunkcionira krizni fond ECB će kupovati obveznice

Europska središnja banka kupovat će talijanske, španjolske i obveznice ostalih zemalja pogođenih dužničkim problemima sve dok tu zadaću ne preuzme novi europski fond za financijsku stabilnost, kazao je vodeći dužnosnik ECB-a.

Čim Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) primi sredstva koja su mu obećana, više neće biti razloga za ECB-ove intervencije na tržištu - kazao je u razgovoru za izdanje Wall Street Journala od petka guverner luksemburške središnje banke Yves Mersch. Trenutno smo u kratkotrajnom provedbenom vakuumu - kazao je Mersch u osvrtu na očekivanje realizacije sporazuma koji su čelnici eurozone postigli na izvanrednom srpanjskom samitu. Vlade 17 članica eurozone pokušavaju ubrzati ratifikaciju sporazuma o izmjenama u radu EFSF-a. Ratifikacijski proces kretat će se pak u rasponu od talijanskog obećanja o hitnom usvajanju odgovarajućeg dekreta do glasanja u fondu nesklonom slovačkom parlamentu koje će možda biti zakazano tek krajem godine.

Ministri financija eurozone službeno će se sastati 16. i 17. rujna u Poljskoj, iako su mnogi natuknuli da bi sastanak mogao biti održan i ranije. Mersch je kazao da bi bilo najbolje da fond u potpunosti profunkcionira prije no što novi predsjednik banke Mario Draghi početkom studenog preuzme kormilo u ECB-u. EFSF će sudjelovati u financiranju novog programa pomoći za Grčku, vrijednog 160 milijardi eura, i preuzeti zadaću kupovine obveznica na sekundarnim tržištima na temelju novih ovlasti koje mu omogućuju intervenciju na tržištima prije razbuktavanja kriza. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox