Domaće IT tržište vrijedi 1,15 milijardi dolara

Hrvatsko informatičko tržište nastavilo je stagnirati i u 2011. godini, iskazujući blagi pad od 0.5%, dosegnuvši vrijednost od 1.15 milijarde USD, prema godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics.

Mjereno u kunama, vrijednost tržišta pala je za 3.3% u odnosu na 2010. godinu. IDC Adriatics očekuje daljnji pad IT potrošnje u 2012. od 0.4%, dok će u narednih pet godina tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 6.0 posto te dosegnuti brojku od 1.53 milijarde USD u 2016. godini. S IT potrošnjom od 255 USD po glavi stanovnika, Hrvatska je lani dosegla oko 27 posto od prosječne "per capita" IT potrošnje u EU27, koja je iznosila 956 USD.

Nakon snažnog pada u 2009. i daljnjeg opadanja u 2010., domaće IT tržište nastavilo je stagnirati i u 2011. godini. Rezanje IT budžeta u skladu s recesijskim ekonomskim okruženjem, nepovoljna poslovna očekivanja i opreznost u izdacima krajnjih korisnika te  nelikvidnost i parlamentarni izbori dodatno su utjecali na skromnu IT potrošnju u zemlji ", ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa. Najznačajniji pad potražnje za IT proizvodima i uslugama zabilježen je u državnom sektoru, telekomunikacijama i kućanstvu, dok je rasla potrošnja u financijskom sektoru.

Većina tehnoloških kategorija je opala u 2011. godini osim paketnog softvera, koji je iskazao rast vrijednosti i u američkim dolarima i u hrvatskim kunama. Tržište osobnih računala (stolnih i prijenosnih) palo je na razini tržišnog prosjeka, unatoč snažnom rastu  prodaje media tableta. Prodaja mrežne opreme također je bila na razini tržišnog prosjeka. Ukupno tržište mobilnih aparata također je zabilježilo pad, unutar kojeg su isporuke pametnih telefona solidno rasle, a isporuke ostalih uređaja opadale bržim tempom od cjelokupnog tržišnog prosjeka.    

Combis vodeći

 Na domaćem tržištu IT usluga, Combis je skočio na vodeću poziciju, Microsoft je zadržao vodstvo na tržištu paketnog softvera, dok je HP bio prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja u 2011. godini.  

Nova Vlada formirala je Vijeće za koordinaciju informatizacije javnog sektora, kojoj predsjeda zamjenik Predsjednika Vlade. Cilj je ocjena postojeće situacije i prijedlog budućih mjera za ubrzanjem prihvaćanja i uporabe informatičkih tehnologija u javnom sektoru i omogućavanje online usluga građanstvu i poslovnim subjektima. Uspješnost rada Vijeća uvelike će utjecati na domaće IT tržište u tekućoj i 2013. godini, tvrdi Žitnik. Međutim, stupanj potencijalnog oporavka uvelike će ovisiti o veličini Vladinih ulaganja u IT te djelokrugu i sposobnosti vođenja industrijske politike, kao nosioca kapitalnih ulaganja. Hrvatsko pristupanje Europskoj Uniji u srpnju 2013. i usklađivanje propisa trebalo bi pozitivno utjecati na domaće informatičko tržište u narednim godinama, zaključio je Žitnik. (ps/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox