DORH od HNB-a traži informacije o deblokadi računa Credo banke

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u povodu kaznene prijave koju je podnijela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zatražilo provođenje izvida, a od Hrvatske narodne banke (HNB) dostavljanje objašnjenja o okolnostima obavljenih isplata.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je kratkim priopćenju na svojim internetskim stranicama da je zatražilo provođenje izvida vezano za kaznenu prijavu povodom deblokade računa Credo banke.

Istodobno s provođenjem izvida povodom te kaznene prijave i splitsko Županijsko državno odvjetništvo je zatražilo daljnje izvide, to jest prikupljanje svih informacija o poslovanju Credo banke, nakon što je od HNB-a dobilo zapisnik o izravnom nadzoru te novčarske kuće.

Zbog utvrđenih bitnih nezakonitosti u poslovanju i neprovođenja mjera koje im je radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti naložila srednišnja banka, Savjet HNB-a je na svojoj je izvanrednoj sjednici 22. studenoga ove godine odlučio oduzeti odobrenje za rad splitskoj Credo banci. Savjet je donio i odluku o pokretanju prisilne likvidacije Credo banke, koju provode likvidatori imenovani od strane Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Naplaćene mjenice nakon blokade računa?

Predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol medijima je potvrdio da je Hanfa podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu jer su s računa Credo banke naplaćene mjenice dvije banke i to nakon što je račun već bio u blokadi.

HNB je pak u jučerašnjem priopćenju iznio detaljna objašnjenja stručne službe HNB-a o zakonskoj utemeljenosti obavljenih isplata.

S obzirom da je Credo banka d.d. društvo u prisilnoj likvidaciji te da nad tim društvom nije otvoren stečajni postupak, likvidator je dužan okončati poslove te banke koji su u tijeku, naplatiti tražbine, unovčiti imovinu društva i podmiriti vjerovnike, naveli su iz HNB-a. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox