'Države eurozone trebale bi se ugledati u Njemačku'

Koristi eura su neupitne, ali bi sve države eurozone trebale obuzdati zaduživanje i povećati konkurentnost svojih gospodarstava reformama koje je Njemačka već napravila prije više godina, što joj se sada vraća, ocijenio je za ljubljansko Delo savjetnik njemačke kancelarke i profesor na sveučilištu u Freiburgu Lars Feld.

Feld je jedan od petorice ekonomskih "mudraca" koji su kancelarki Angeli Merkel nedavno podnijeli izvješće s prijedlozima kako riješiti "kompliciranu ali rješivu" krizu zajedničke europske valute.

Euro je apsolutno dobra ideja i njime je Njemačka jako mnogo dobila, ali i sve druge države, osobito one koje su sada u teškoćama, rekao je Feld u dužem razgovoru za tjedni gospodarski prilog vodećeg slovenskog lista, ali je dodao da se "mirna vremena" u eurozoni mogu vratiti samo ako zemlje koje imaju probleme provedu obećane mjere financijske konsolidacije.

Ne možete uživati kratkoročne prednosti bez provođenja srednjoročnih strukturnih promjena koje su postale neophodno potrebne, rekao je Feld u razgovoru.

Zajedničko jamstvo za državne dugove

Ako sadašnje zajedničke mjere za stabilizaciju eura, poput povećanja sredstava u fondu EFSF ne bi bile dovoljne, onda bi bolje rješenje, od sadašnjih intervencija Europske centralne banke (ECB) preko otkupa obveznica prezaduženih država, bilo zajedničko jamstvo za državne dugove koji prelaze 60 posto BDP-a, naveo je Feld. Uvjet za to rješenje bilo bi obećanje država u teškoćama da će u razdoblju 20 godina "zakočiti" svoje zaduživanje i sanirati javne financije.

Feld je priznao da je kancelarka Merkel u pogledu takvog prijedloga izrazila suzdržanost jer bi to rješenje zahtijevalo dug proces promjena europskog Lisabonskog ugovora, što bi morale potvrditi sve članice EU-a, no da to unatoč zahtjevnosti procesa ne bi bilo nemoguće provesti. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox