Dužnička kriza i dalje pritišće euro

Ponovo rasplamsana strahovanja ulagača na globalnim financijskim tržištima od dužničke krize u eurozoni proteklog su tjedna izazvala pad tečaja eura prema dolaru za više od dva posto.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti potonuo je prošloga tjedna 2,17 posto, na 1,3496 dolara. Od 29. kolovoza, kada je dosegnuo najvišu ovogodišnju razinu od 1,455 dolara, tečaj eura potonuo je 8 posto. U odnosu na japansku valutu, euro je prošloga tjedna oslabio 2,49 posto, na 103,31 jen.

 

I dalje bez rješenja za Grčku krizu

Deutsche Bank upozorio je da bi europske banke mogle zabilježiti veće gubitke na grčkim državnim obveznicama od dogovorenih 21 posto, moguće i iznad 25 posto.

Investitore najviše brine što europski političari još nemaju cjelovit plan za rješavanje dužničkih problema Grčke i drugih prezaduženih članica eurozone. Odluke se neprestano odgađaju, a ako početkom listopada Atena ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, neće biti u stanju platiti sve svoje obveze.

 

Zaštita banaka

Skupina 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 obećala je nakon prošlotjednog sastanka da će poduzeti sve kako bi zaštitila banke i financijska tržišta od nepovoljnih posljedica europske dužničke krize.

Ta je objava nakratko poduprla euro i ostalu rizičnu imovinu, ali je njihov uzlet bio kratkog daha. Ulagači su zaključili da su potrebne konkretnije mjere. Globalna financijska tržišta ostaju pod značajnim stresom. Priopćenje skupine G20 malo je smirilo investitore, no pozitivni utjecaj na tržište izblijedio je zbog nedostatka konkretnih politika - izjavio je Vassili Serebriakov, valutni strateg pri Wells Fargou.

Istodobno, tečaj švicarskog franka oslabio je 1,17 posto prema euru, na 1,2222 franka.

 

Prelijevanje novca u dolarsku imovinu

U nastojanju da potakne gospodarski oporavak, američka središnja banka najavila je u srijedu plan nazvan 'Operacija Twist', kojim želi sniziti dugoročne kamate kako bi poduprla posustalo tržište nekretnina. Plan predviđa prodaju kratkoročnih državnih obveznica radi kupovine dugoročnih, kako bi se podigla njihova vrijednost i snizili prinosi.

Međutim, Fed je u svom priopćenju s redovitog zasjedanja poručio i da „postoje značajni rizici slabljenja gospodarskih izgleda, uključujući i deformacije na globalnim financijskim tržištima“. Fedove razočaravajuće gospodarske procjene izazvale su globalnu rasprodaju rizične imovine poput dionica, roba i eura, te kupnju sigurnije, ponajprije američkih obveznica i pojedinih valuta.

Stoga tečaj dolara nije protekloga tjedna znatnije oslabio prema japanskoj valuti, svega 0,27 posto, na 76,54 jena. Analitičari očekuju da će i u idućim tjednima na financijskim tržištima biti izražena averzija investitora prema riziku. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox