Dužnička kriza: Val prosvjeda proširio se i u Portugal

Godinama su njihove vlade trošile novac kojeg nisu imale. Sada Portugalci i Španjolci zahtijevaju okončanje politike štednje, koja im je donijela recesiju i veliku nezaposlenost. Prosvjedi su postali dio svakodnevnice u ove dvije zemlje.

U Madridu su prosvjednici u subotu već po treći put marširali pred parlamentom kako bi iskazali ljutnju zbog povećanja poreza i financijskih rezova u javnom sektoru.

Parolama poput Dajte im otkaz zahtijevali su ostavku konzervativne vlade premijera Mariana Rajoya.

Prosvjedi su prvotno protjecali mirno, ali je u noći sa subote na nedjelju zabilježeno i nasilje, kad je policija pokušala rastjerati ustrajne demonstrante. I tijekom demonstracija u utorak i srijedu je došlo do nasilnih izgreda, pri kojima su ozlijeđeni brojni ljudi. 

Deseci tisuća Portugalaca također su se okupili u srcu glavnog grada Lisabona, kako bi, kao i Španjolci, zatražili ostavku vlade srednje desnice premijera Pedra Passosa Coelha.
Aktualnu vladu smatraju odgovornom za recesiju i rekordnu nezaposlenost od skoro 16 posto. 
Ova vlada je potpuno diskreditirana, ona ne može dalje biti na vlasti, kazao je generalni tajnik krovnog saveza sindikata CGTP Arménio Carlos.
Sindikalni šef je zaprijetio najavom jednog velikog generalnog štrajka
Passos je već nakon prvih masovnih prosvjeda u ponedjeljak najavio da će tražiti alternative spornim mjerama štednje poput povećanja socijalnih primanja. Oporbi ta obećanja nisu bila dovoljna.
Socijalistička partija, koja je kao najjača oporbena snaga u Portugalu dosad stajala iza svih akcija štednje, najavila je da će se glasovati protiv prijedloga proračuna za 2013. godinu, piše Deutsche Welle.

Portugal je sa saniranjem svojih državnih financija isprva dobro napredovao. U petak je vlada, međutim, morala priznati da je proračunski deficit u prvih pola godine porastao na 6,8 posto. 

U Španjolskoj je vlada Mariana Rajoya tek u četvrtak za 2013. godinu donijela dosad najdrastičniji paket štednje, kojim se predviđaju uštede u iznosu oko 40 milijardi eura. Te mjere štednje su potrebne kako bi se ublažilo nepovjerenje tržišta prema Španjolskoj, pojasnio je taj korak ministar financija Cristóbal Montoro, prenosi danas.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox