Dvije banke i jedno investicijsko društvo "očistili" račun Credo banke

Hrvatska narodna banka je s računa Credo banke u likvidaciji provela naplatu mjenica te provela ovrhu po nalogu Financijske agencije do visine raspoloživih sredstava, odgovorili su iz središnje banke na upit o priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Što se tiče isplata mjenica i ovrhe koje spominje Hanfa u svom priopćenju, HNB je proveo naplatu mjenica te ovrhu po nalogu Fine, do visine raspoloživih sredstava, u skladu sa zakonima koji reguliraju naplatu po tim instrumentima, navode iz HNB-a.

Hanfa u svom priopćenju navodi da je, prema njoj dostupnim informacijama, "unatoč blokadi računa od strane HNB-a, po donošenju prethodno navedenih rješenja i odluke, provedena je naplata tri mjenice u ukupnom iznosu između osam i devet milijuna kuna koje su na naplatu dostavile dvije banke i jedno investicijsko društvo, čime su u potpunosti 'skinuta' raspoloživa sredstva s računa Credo banke". Prema pisanju Večernjeg lista, riječ je o Jadranskoj banci, Istarskoj kreditnoj banci i investicijskoj kući Interkapital.

Po ovrhom i sredstva klijenata Abacus brokera

Ta je isplata obuhvatila i sredstva koja su, po mišljenju Hanfe, morala biti izuzeta od ovrhe, likvidacije i stečaja banke, jer se radi o sredstvima klijenata investicijskog društva Abacus brokeri, koje je to društvo držalo na računu posebne namjene (tzv. račun br. 13).

Ova sredstva nisu imovina investicijskog društva, niti imovina Credo banke, već imovina klijenata investicijskog društva i stoga, po ocjeni Agencije, nisu smjela biti predmetom naplate bilo kakvog potraživanja prema Credo banci, što je ovakvim postupanjem u potpunosti zanemareno, naveli su iz Hanfe detaljno obrazlažući svoje stavove u vezi odredbi Zakona o tržištu kapitala, posebno članka 42. stavka 5. (jk)

 

Izvor: Večernji list, 29. studenoga 2011./Hina

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox