EBRD: Europska tranzicijska gospodarstva sporije izlaze iz krize

Europska trazicijska gospodarstva izlaze iz krize, iako nešto sporijim tempom nego u drugim regijama, koji se ujedno znatno razlikuje od zemlje do zemlje, zaključuje Europska banka za obnovu i razvoj u najnovijem Izvješću o tranziciji u 2010.

Tako neke zemlje bilježe snažan oporavak dok je u drugima, posebno u regiji jugoistočne Europe, oporavak tek u začetku, ističe se nadalje u EBRD-ovom izvješću.

Što se tiče prognoza za 2011., EBRD procjenjuje da će oporavak zemalja te regije vjerojatno pratiti tempo započetog globalnog oporavka, očekujući prvi puta od 2007. pozitivne stope rasta u svim zemljama koje obuhvaća.

Mnoge su zemlje i dalje uvelike ovisne o izvozu u Europsku uniju, čiji će rast, iako snažniji od očekivanog u 2010., u idućoj godini najvjerojatnije usporiti zbog strožih fiskalnih mjera štednje europskih vlada, te s obzirom na to da je prostor za dodatno kvantitativno popuštanje monetarne politike u eurozoni prilično ograničen.

EBRD očekuje nastavak ograničenih zajmodavnih aktivnosti banaka eurozone pod pritiskom novih standarda adekvatnosti kapitala te restrukturiranja nekih važnih banaka u toj regiji. Stoga povratak na snažan rast kredita financiran priljevom kapitala iz banaka eurozone nije vjerojatan, iako će se protok kapitala vjerojatno postupno oporaviti zahvaljujući rastu likvidnosti uslijed nastavljenog monetarnog popuštanja u nekoliko velikih razvijenih gospodarstava.

U banci također ističu da model rasta tranzicijskih gospodarstava pokazuje određene nedostatke. Tržišta ne mogu pravilno funkcionirati ako ne postoje dobro vođene javne institucije, zaključuju u EBRD-u, priznajući da ih je iznenadila "slaba regulativa i nadzor financijskog sektora".

Novi model trebao bi jamčiti uravnotežen rast i pojačane i uravnotežene pokretače dugoročnog rasta. Taj je cilj proizišao dijelom iz zaključka da se ne može očekivati povratak tokova kapitala u tranzicijske regije na razine kakve su bilježene u razdoblju prije krize.

Pritom podsjećaju da je prije krize glavni pokretač rasta bio impresivan izvoz i integracija u svjetski trgovinski sustav. Regija se mora vratiti tim izvorima rasta i u razdoblju nakon krize, sugeriraju u EBRD-u.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox