EBRD Zapadnom Balkanu daje 800 milijuna eura

Zapadni Balkan ostaje jedno od prioritetnih područja za investicije iz fondova Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u to područje ove će godine biti uloženo do 800 milijuna eura, izjavio je voditelj ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Libor Krkoska.

U izjavi koju je u četvrtak prenio sarajevski "Dnevni avaz", Krkoska je istaknuo kako je EBRD tijekom globalne gospodarske krize značajno povećala financiranje država istočne Europe te planira povećati financiranje projekata privatnog sektora.

Zapadni Balkan jedno je od naših prioritetnih područja, a udio ove regije u ukupnom EBRD-ovom financiranju trebao bi nastaviti rasti. Ove godine očekujemo da ćemo osigurati do 800 milijuna eura za zemlje zapadnog Balkana, kazao je Krkoska. Potvrdio je kako je EBRD zainteresirana za financiranje projekta gradnje autoceste na koridoru V c kroz BiH.

Najavio je kako će u rujnu u Londonu biti upriličena prezentacija potencijalnim koncesioniranima zainteresiranim za gradnju pedesetak kilometara ove autoceste koja prolazi kroz teritorij Republike Srpske.

U EBRD-u drže kako model koncesije može biti iskorišten i za neke dionice autoceste koje prolaze kroz Federaciju BiH, posebice na pravcu između Zenice i Doboja. Procijenjeno je kako bi uz takav model nastavka gradnje za nekoliko godina moguće povezati Sarajevo s Hrvatskom odnosno s mrežom europskih autocesta.  (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox