ECB traži čovjeka koji će likvidirati loše banke

Foto: Shutterstock

Europska središnja banka (ECB) predložila je da europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja trajno preuzme zadaću likvidacije slabih banaka koje preživljavaju uglavnom zahvaljujući finaciranju putem središnjih banaka, kazali su upućeni dužnosnici. 

Europska unija nije dogovorila program likvidacije problematičnih banaka, pa je zadatak čišćenja tog sektora pao na Joaquina Almuniu, moćnog povjerenika EU-a za zaštitu tržišnog natjecanja, koji je u srijedu odobrio restrukturiranje nacionaliziranih španjolskih banaka a sličan program planira i za Grčku. Pojedini dužnosnici ECB-a razmatraju mogućnost proširenja njegovih ovlasti i na likvidaciju banaka. Time bi se njegova domena mogla proširiti i na banke koje ne primaju državnu pomoć ali ih se smatra previše slabima da opstanu.

Osnivanje agencije s ovlastima za likvidaciju posrnulih banaka koje se umjetno odražava na životu kreditima ECB-a sastavni je dio plana o uspostavi bankovne unije u eurozoni. Problem takozvanih banaka-zombija koje se održavaju na površini zahvaljujući potpori vlada i središnjih banaka i male su šanse da će ponovo moći kreditirati realno gospodarstvo bit će među prvim izazovima na dnevnom redu nove agencije.

To je ujedno jedna od glavnih briga dužnosnika ECB-a, koji vjeruju da bi se broj banaka u regiji trebao smanjiti u skladu s naglim padom kreditiranja nakon višegodišnjeg razdoblja jeftinog financiranja. Nema pouzdanih procjena o broju ugroženih banaka u Europi. Almunia je od početka financijske krize zatražio restrukturiranje oko 50 banaka, te likvidaciju nekoliko njih, uključujući njemački WestLB. ECB ne može na sebe preuzeti zadaću 'čišćenja' sektora, između ostalog i zato što bi se sukobio s vladama koje obično plaćaju troškove likvidacije banaka.

Zato središnja monetarna institucija eurozone treba "čistača" koji će moći tražiti likvidaciju a neki u ECB-u smatraju da bi to mogla biti upravo Europska komisija. "Oni imaju mandat za očuvanje financijske stabilnosti", kazao je jedan izvor upoznat s načinom razmišljanja u ECB-u. Takav potez možda bi zahtijevao promjenu europskih zakona kako bi se ojačala Almunijina pozicija, dodao je. U ECB-u nisu željeli komentirati takva razmatranja. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox