ECB upozorava: Tvrtkama u eurozoni otežan pristup kreditima

Malim i srednjim tvrtkama u eurozoni pristup kreditima u razdoblju od listopada do ožujka dodatno je otežan, pokazali su u rezultati najnovijeg istraživanja Europske središnje banke (ECB).

Iako su potrebe kompanija za vanjskim financiranjem porasle u šestomjesečnom razdoblju, rezultati istraživanja pokazali su da se situacija glede dostupnosti bankovnih kredita nastavlja pogoršavati, navodi se u petak u izvješću ECB-a o pristupu financiranju malih i srednjih tvrtki u razdoblju od listopada 2011. do ožujka ove godine.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 7.511 kompanija u 17 zemalja članica eurozone. Većina tvrtki ima manje od 250 zaposlenih.

Takvo istraživanje središnja banka provodi u intervalima od šest mjeseci a najnoviji podaci posebno su važni s obzirom da je od prosinca prošle godine ECB ubrizgao više od 1.000 milijardi eura vrijedne jeftine, trogodišnje zajmove u bankovni sustav eurozone kako bi spriječio nestašicu kredita u zoni primjene jedinstvene europske valute.

Novac je dodijeljen bankama uz vrlo niske kamatne stope u nadi da će ih one preusmjeriti u kredite kućanstvima i kompanijama i time pomoći održati rast gospodarstva eurozone.

Trenutno raspoloživi podaci sugeriraju kako je kreditna aktivnost ostala niska i da su banke čak sklonije polagati novac kod središnje banke nego ga preusmjeriti u kredite. Najnovije istraživanje o dostupnosti kredita malim i srednjim poduzećima potvrđuje takav zaključak.

Konačno, 20 posto tvrtki ocijenilo je da se dostupnost bankovnih kredita pogoršala, nasuprot njih 14 posto u prethodnom istraživanju. Štoviše, rezultati istraživanja pokazali su i nešto veći broj odbijenih kreditnih zahtjeva, odnosno 13 posto u usporedbi s ranijih 10 posto, stoji u ECB-ovu izvješću.

Istraživanje je također pokazalo da se gotovo nije promijenio postotak onih koji pristup kreditima smatraju svojim najvećim problemom. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox