Ekonomski institut: Možda ipak postoje šanse da sačuvamo kreditni rejting

Objavljene Vladine smjernice za pripremu ovogodišnjeg proračuna nagovještavaju čvrste korake prema smanjenju deficita, što bi do donošenja proračuna moglo biti dovoljno za dobivanje povjerenja financijskih tržišta i sprečavanje pada kreditnog rejtinga s negativnim ekonomskim posljedicama, ocjena je analitičara Ekonomskog instituta.

Ekonomski institut  smanjio procjenu rasta BDP-a za prošlu godinu na 0,2 posto, a u ovoj prognozira pad ukupne gospodarske aktivnosti od 0,3 posto.

Nova recesija 

Analitičari instituta podsjećaju da je u trećem tromjesečju prošle godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo rast BDP-a od 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2010. Iako je po prvi put od 2008. godine ostvaren porast BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, raspoloživi podaci za posljednje tromjesečje ukazuju na ponovno smanjenje aktivnosti, pa je EIZ smanjio svoju procjenu rasta BDP-a za 2011. na 0,2 posto.

Procjenjuje se da je gospodarstvo na prijelazu godine ušlo u novu recesiju, pa analitičari u ovoj godini očekuju pad ukupne gospodarske aktivnosti od 0,3 posto, a blagi oporavak, uz rast BDP-a od 1,0 posto, očekuju u 2013. Pritom napominju da su prognoze pripremljene prije nego što je objavljen Vladin "Prijedlog mjera i smjernice za izradu proračuna za 2012.".

I dalje negativni trendovi

Analitičari Ekonomskog instituta očekuju suficit na tekućem računu platne bilance i u ovoj i u idućoj godini. Inflacija će donekle porasti zbog promjena u poreznom sustavu i povećanja administrativno određenih cijena, pa bi ove godine mogla doseći 2,6 posto, a iduće 2,7 posto.

Na tržištu rada ne očekuje se promjena postojećih negativnih trendova ove godine, te bi stopa nezaposlenosti mogla iznositi oko 18,1 posto. Deprecijacijski pritisci će se nastaviti, što će ograničavati središnju banku u relaksiranju monetarne politike, pa će stoga i kreditna aktivnost ostati relativno ograničena, smatraju analitičari Ekonomskog instituta. (Hina/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox