Ericsson Nikola Tesla bilježi oštar pad prihoda

Ericsson Nikola Tesla u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio 20-postotni pad prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje lani, ali i rast neto dobiti za 11,8 posto, izvijestila je danas ta kompanija.

Prihodi od prodaje te kompanije iznosili su u prvom tromjesečju 245,4 milijuna kuna, što je smanjenje od 20 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Neto dobit tvrtke dosegnula je istodobno 35,7 milijuna kuna, što je 11,8 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine, stoji u nerevidiranom, nekonsolidiranom izvješću Ericssona Nikole Tesle.

Nepovoljni ekonomski trendovi i oprezan pristup kupaca kapitalnim investicijama nastavljeni su i tijekom prvog tromjesečja ove godine. Sukladno tome, prihodi od prodaje smanjeni su 20 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kao posljedica manjeg volumena poslovanja na domaćem i izvoznim tržištima, dok je prodaja na Ericssonovu tržištu veća od prošlogodišnje, navodi Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Bruto marža u tom je razdoblju iznosila 19,2 posto, dok je u prvom lanjskom tromjesečju iznosila 17,2 posto. Porast bruto marže rezultat je asortimana prodanih proizvoda i usluga po tržištima, navodi se u izvješću.

Racionalizacija troškova

Prodajni i administrativni troškovi bilježe smanjenje od 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 23,6 milijuna kuna. Kompanija vodi računa o racionalizaciji troškova i nastavit će s daljnjim aktivnostima tijekom sljedećeg tromjesečja, stoji između ostaloga u izvješću. Unatoč manjem volumenu prodaje, operativna dobit na razini je prethodne godine i iznosi 29,9 milijuna kuna, što je prvenstveno rezultat veće bruto marže te manjih prodajnih i administrativnih troškova.

Dobit od financijskih aktivnosti iznosi 5,8 milijuna kuna, odnosno 3,8 milijuna više nego u istom lanjskom razdoblju, što je rezultat manjeg utjecaja negativnih tečajnih razlika. Na domaćem tržištu u prvom je tromjesečju ukupno ostvareno 64,5 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 24 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Na izvoznim tržištima, bez Ericssonova tržišta, ostvareno je 50,9 milijuna kuna prihoda, ili 56 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je na Ericssonovu tržištu ostvareno 130 milijuna kuna prihoda, što je 22 posto više nego godinu dana prije.

Dividenda od 170 kuna

Glavna skupština Ericssona Nikole Tesle održat će se 5. lipnja, a pravo na dividendu u ukupnom iznosu od 170 kuna po dionici (20 kuna redovna i 150 kuna izvanredna dividenda) imaju dioničari koji su sedmog dana prije održavanja Glavne skupštine, tj. na dan 29. svibnja, evidentirani kao dioničari u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), zaključuje se u izvješću.

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox