Ericsson Nikola Tesla i KING ICT integriraju sustav 112-192 MUP-a RH

Konzorcij, kojeg čine kompanija Ericsson Nikola Tesla i tvrtka KING ICT, potpisao je s Ministarstvom unutarnjih poslova RH (MUP RH) okvirni sporazum na razdoblje od 3 godine te ugovor o nabavi za 2019. godinu, za integraciju sustava 112-192. MUP RH će, uz pomoć isporučenog rješenja, optimizirati komunikaciju, koordinaciju i upravljanje hitnim događajima te omogućiti brzu i neodgodivu reakciju hitnih službi, uključujući pozive na brojeve 112 i 192. Vrijednost sporazuma je gotovo 18 milijuna kuna (bez PDV-a), a ugovora o nabavi za 2019. godinu gotovo 6 milijuna kuna (bez PDV-a).


Nakon što je Državna uprava za zaštitu i spašavanje početkom godine pripojena u MUP kao Ravnateljstvo civilne zaštite, postalo je neophodno sustav žurnih poziva na broj 112 i ePoziv konsolidirati u infrastrukturu sustava operativno-komunikacijskih centara MUP RH (OKC) u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu te u svim ostalim policijskim upravama u zemlji.

Ovime će se stvoriti i tehnološka osnovica za prihvat lokacija pozivatelja na brojeve žurnih službi 112 i 192, što će osigurati brži odgovor na žurne pozive. Također, osigurat će se bolja suradnja između operatera u OKC i centrima 112 te podrška za prijem SMS poruka na jedinstveni žurni broj 112.

U Hrvatskoj je tijekom prošle godine ostvareno gotovo milijun i pol poziva prema broju 112, dok je od njegova uvođenja do danas zaprimljeno preko 27 milijuna poziva. Sve to ukazuje na povjerenje građana u sustav 112 kada se nađu u situaciji da trebaju pomoć hitnih službi, stoga je optimizacija ovog sustava potrebna i prioritetna.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox